Росія може втратити газовий мегапроект з Китаєм через жадібність

Підписання контракту з Китаєм на постачання газу по газопроводу "Алтай" (або "Сила Сибіру - 2") затягується на невизначений термін. Китай переглядає енергетичний баланс і його потреба в газі знижується, з'являються нові постачальники, а "Газпром" не йде на поступки

Про це пише газета "Ведомости" з посиланням на двох федеральних чиновників, передає Еспресо.TV.

Зростання попиту на газ в Китаї сповільнюється, одночасно через падіння цін на нафту Китаю стає доступнішим СПГ, наприклад з Австралії, говорить аналітик "Сбербанк CIB" Валерій Нестеров.

За даними BP, якщо в 2012-2013 рр. споживання газу в Китаї росло на 12-13%, то в 2014 р зростання склало 8,5% і досяг 185,5 млрд кубів, а в першому півріччі 2015 зростання було тільки 2%, говорить Нестеров, в такій ситуації "Газпром" не зможе отримати високу ціну на газ "Алтаю".

"Газпром" пропонує CNPC високу ціну, пояснюючи її дорожнечею будівництва "Алтаю". Китай готовий побудувати газопровід дешевше і пропонує оголосити відкритий тендер, щоб його компанії могли брати участь і ціна будівництва стала прозорою", - пояснює президент Російсько-китайського аналітичного центру Сергій Санакоєв: "Газпром" відмовляється, Китай не поспішає.

Схожа ситуація складалася і по ходу переговорів про газопровід "Сила Сибіру", 30-річний контракт на постачання в Китай 38 млрд куб. м газу на рік (експорт почнеться в 2018-2020 рр.) - політичне рішення, воно повинно було показати світові, що у Росії є новий газовий ринок, вважає Санакоєв.