СБУ знайшла корупційне листування посадовця щодо ЗНО

Служба безпеки України виявила в електронній поштовій скриньці одного з керівників відділу Центру оцінювання якості освіти листування, яке нібито підтверджує його корупційні дії

Про це пише Еспресо.TV із посиланням на прес-службу СБУ.

"На електронній поштовій скриньці одного з керівників відділу Центру виявлено листування із зазначенням персональних даних учасників ЗНО та кількості балів, яку їм потрібно було поставити у відомості. У повідомленнях також вказано розміри грошової винагороди за ці протиправні дії. Крім того, у помешканні чиновника правоохоронці виявили 134 тисячі доларів США, 80 тисяч гривень та 3 тисячі євро", - повідомляють у відомстві.

Наразі проводяться обшуки в одній із обласних філій Центру, транзитний сервер якої міг використовуватися для внесення змін до автоматизованої системи оцінювання.

Водночас колектив УЦОЯО у середу ввечері оприлюднив заяву на підтримку свого керівника Ігоря Лікарчука.

"Український центр оцінювання якості освіти постійно відчуває на собі шалений тиск з боку всіх, для кого зовнішнє оцінювання є кісткою в горлі. За понад 10 років існування системи ЗНО звучало багато різних звинувачень, висловлювалися підозри щодо справедливості оцінювання, проте жодного разу нікому не вдалося довести ці підозри", - сказано у зверненні.

"Звинувачення зазвичай звучать з боку тих, хто не задоволений результатами, кого позбавили можливості "заробляти" під час вступної кампанії, а інколи й від тих, хто "щось десь колись від когось чув"…", - йдеться у заяві.

"Розцінюємо проведення представниками силових структур "спецоперації" в офісах Українського центру на самому початку вступної кампанії як грубий тиск на директора й адміністрацію Центру, намагання очорнити діяльність нашої установи та спробу знищити систему ЗНО загалом", - заявили співробітники УЦОЯО.

"Вважаємо, що такі дії дискредитують усіх працівників Українського центру, а також тисячі освітян, яких так чи інакше залучено до процесу ЗНО, які повірили в справедливість такої системи оцінювання і робили все для її функціонування", - сказано в заяві.

Нагадаємо, раніше заступник генпрокурора повідомив, що у рамках розслідування справи про незаконне втручання в єдину систему оцінки якості освіти вручені повістки на допит усім керівникам Українського центру оцінювання якості освіти - чотирьом особам.

У вівторок, 21 липня, генеральний прокурор України Віктор Шокін заявив, що керівництво УЦОЯО підозрюють у зловживанні службовим становищем. У ГПУ зазначили, що керівники Центру оцінювання якості освіти об'єдналися у злочинне угрупування.

 

Читайте також: Чому Шокін "кошмарить" українську освіту.