Зараз шукають компромісне рішення по ліцензуванню пива, - заступник міністра фінансів

Заступник голови Мінфіну Олена Макеєва заспокоїла малий та середній бізнес, пояснивши, що зараз напрацьовується рішення по ліцензуванню пива, яке влаштує і підприємців, і державу

Про це вона сказала у ефірі програми Еспресо.TV "Телеекспрес".

"Законопроект напрацьовувався разом з представниками пивної галузі і Пивної асоціації, але, на жаль, участь малих і середніх пивоварів у профільній асоціації дуже пасивна, і тому її голос не був чутний. І лише коли розглядався цей законопроект у парламенті, почали говорити про те, що вартість оптової ліцензії в 500 тис. грн є занадто високою для малих та середніх пивоварень, і начебто вони також займаються оптовою торгівлею, а не лише в роздріб продають вироблене пиво", - розповіла вона.

За словами Макеєвої, нині напрацьовується модель, яка влаштує і підприємців, і державу.

"І тому почалася дискусія, чи можемо ми переглянути цей режим або запропонувати менші ставки на вартість оптової ліцензії. І врешті-решт законопроект був ухвалений у першому читанні, і зараз напрацьовується та модель для малих і середніх пивоварень. Ми розуміємо, що, з одного боку, для них дуже багато сплачувати 0,5 млн грн оптової ліцензії, з іншого боку, ми також розуміємо, що вони не готові переформатувати свій бізнес таким чином, щоб не займатися оптовою торгівлею. Я сподіваюся, що незабаром у Мінекономіки або у профільному комітеті ВР буде створена робоча група, яка знайде правильне рішення, що буде влаштовувати і бізнес і державу. Тому що, зазначу, держбюджет розраховує на отримання доходів від ліцензування цього бізнесу на рівні 69 млн грн", - сказала заступник міністра фінансів.

Нагадаємо, з 1 липня в Україні вступили в силу зміни до Податкового кодексу, прийняті парламентом в 2014 р, про прирівнювання пива до алкогольних напоїв. Зокрема, річна ліцензія на оптову торгівлю алкоголем (а тепер і пивом) становить 500 тис. грн. 

Ці зміни викликали невдовлення "малих" та "середніх" пивоварів, які називали таку суму непідйомною для їхнього бізнесу. Тому 14 липня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект №2971-Д "Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення регулювання виробництва й обігу пива". Відповідний законопроект повинен поправити зміни до Податкового кодексу, які, прирівнявши пиво до алкогольного напою, суттєво негативно впливають на невеликих пивоварів. Новим законопроектом хочуть скасувати сертифікацію пивної продукції.