Туреччина дозволила США використовувати одну з авіабаз проти бойовиків "Ісламської держави"

Президент Туреччини Тайіп Ердоган підтвердив згоду Анкари на використання авіабази "Інджирлік" США в операції проти радикального угруповання "Ісламська держава"

Прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу підтвердив у п'ятницю досягнення угоди з США по боротьбі з ІД, проте деталі розкривати не став, передає Еспресо.TV з посиланням на РИА Новости.

"Інджирлік" буде використовуватися (США, — ред.) в певних рамках", — сказав президент журналістам у п'ятницю.

Як раніше турецькі ЗМІ повідомляли, після багатомісячних переговорів США і Туреччини Вашингтон дав згоду на створення безпольотної і буферної зони на півночі Сирії вздовж 90-кілометрової ділянки турецько-сирійського кордону глибиною 50 кілометрів в обмін на згоду Анкари дозволити використання авіабази "Інджирлік" американськими літаками для повітряної операції проти ІД у Сирії.

ІД є на сьогоднішній день однією з головних загроз світовій безпеці. За три роки терористам вдалося захопити значні території Іраку і Сирії. Крім того, вони намагаються поширити свій вплив у країнах Північної Африки, зокрема в Лівії.

За різними оцінками, контрольована ІД територія сягає до 90 тисяч квадратних кілометрів — терористи оголосили про створення так званого "Халіфату" з власними законами та органами влади. Дані про чисельність екстремістської організації теж варіюються — від 50 до 200 тисяч бойовиків.