Аудит "Укрспирту" виявив порушеннь на 3 млрд грн

Внутрішній аудит діяльності "Укрспирту"виявив понад 3 млрд грн фінансових порушень, серед яких 1,2 млрд грн - завдані підприємству збитки

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на прес-службу Міністерства аграрної політики та продовольства.

Перевірка "Укрспирту" охопила період з 1 січня 2012 по 31 березня 2015 року.

"Виявлено такі основні порушення: реалізація продукції за цінами нижче собівартості, закупівля сировини з необґрунтовано завищеною вартістю, оплата послуг, надання яких не підтверджено відповідними документами, нестача майна та цінностей, у тому числі, паливно-мастильних матеріалів, зерна та автомобілів", - йдеться в повідомленні.

Як зазначають в міністерстві, найбільше фактів протиправної діяльності встановили у 2014 році. "Проведення господарських взаємовідносин з компаніями, що мають ознаки фіктивності, призвели до втрат на суму близько 1 млрд грн. У результаті Держбюджет не отримав понад 400 млн грн податків", - уточнюють в повідомленні.

Також через продаж спирту за заниженими цінами "Укрспирт" втратив понад 134 млн грн. При закупівлі сировини та оплаті витрат за її зберігання переплачено 10,4 млн грн.

Ще, у жовтні 2014 року у приватної компанії були замовлені послуги з пакування кукурудзи за цінами, які у 7 разів перевищували ринкові. У результаті втрачено 903,5 тис. грн. Під виглядом впровадження альтернативних джерел енергії здійснювалась закупівля деревних пелет за суттєво завищеними цінами, тим самим нанесено понад 2,1 млн грн збитків.

Як повідомив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко, наразі матеріали аудиту готуються до передачі правоохоронним органам. «Питання повернення держкомпанії вкрадених грошей для нас принципове. Буду просити керівництво Генпрокуратури, СБУ та МВС взяти справу під особливий контроль. Крім того, розслідування фактів потребує пильного контролю з боку суспільства. Без цього організатори та учасники «спиртових схем» продовжать вважати себе безкарними», — сказав Олексій Павленко.

Також на на підприємстві відбулась ревізія Державної фінансової інспекції, яка охопила діяльність у відповідний період часу не лише ДП "Укрспирт", але й підприємств, що входять до сфери управління Державного концерну спиртової та лікеро-горілчаної промисловості "Укрспирт".

"Ревізія засвідчила безпідставну втрату понад 2,3 млрд грн, у тому числі більше ніж 880 млн грн збитків", - зазначають в Мінагро.

Міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко заявив, що проситиме СБУ, ГПУ та МВС взяти справу фінансових порушень під особливий контроль. 

Нагадаємо, нещодавно у центральному офісі "Укрспирту" проводились обшуки. А до цього суд арештував начальника одного з управлінь держпідприємства за підозрою у розкраданні 800 млн грн.