Експерт розповів, як російська влада навмисне девальвує рубль задля витрат на армію

Російська влада навмисне девальвує рубль, щоб утримувати роздуті військові бюджети і неефективну економіку

Про це пише у своєму блозі керуючий партнер компанії Capital Times Ерік Найман, передає Еспресо.TV.

"По-перше, влада Росії потребують грошей для роздутого військовими витратами державного бюджету, а швидким і безвідмовним джерелом його поповнення є девальвація рубля. По-друге, одним з інструментів погашення валютної кризи початку року стали обов'язковий регулярний продаж валюти великими експортерами. А це означає вирівнювання пропозиції валюти у звичайні дні і зниження в "податковий тиждень". Тобто в таких умовах вплив "податкового тижня" на зміцнення рубля виявляється менше, ніж ми до цього звикли в попередні роки", - зазначає експерт.

За словами Наймана через нову хвилю зниження цін на нафту, неефективної економіки і перегрітого військовими витратами бюджету у російської влади не залишається нічого іншого окрім як поступово девальвувати рубль.

Також експерт зазначає, що теперішня ситуація в Росії нагадує СРСР початку 80-х років.

"Після двох нафтових шоків 1973 і 1978-80 років ціни на нафту злетіли з $3 до $37 за барель. СРСР отримав гігантські доларові надходження від експорту енергоресурсів. Запаморочення від "економічного успіху" спонукало Радянський Союз почати війну в Афганістані (1979-89). А літня Олімпіада-80 повинна була показати перевага соціалізму над капіталізмом", - пише він.

Зараз, за  словами економіста, схожа ситуація. Ціни на нафту пережили зліт з $ 12 до понад $ 100 за барель, Росія провела зимову Олімпіаду-14 і ввела війська в Грузію і Україну.

"Запаморочення" від тривалого періоду високих цін на нафту вдарило "сечею в голову" і створило міф про непереможність і непогрішності кремлівської влади. Однак кратне зниження цін на нафту розкриває неефективність економіки з неминучим фіналом - спочатку застоєм (проїдання жиру валютних резервів за 2-3 роки), а потім і серйозною соціально-економічною кризою. Сподіваюся тільки до розпаду Росії не дійде - світу не потрібні ще пара десятків питомих держав з ядерною зброєю", - резюмує він.

Нагадаємо, сьогодні, 28 липня, у ході торгів на Московській біржі курс долара перевищив психологічну позначку в 60 руб. Також продовжують падати ціни на нафту. Brent впала до $53 за барель.