Прийнявши християнство, Україна сформувала зв'язок із Заходом, - Порошенко

Президент України Петро Порошенко переконаний, що, прийнявши християнство з Візантії, Володимир став повноправним членом політичного клубу європейських монархів, що сформувало зв'язок України з Заходом

Про це президент Петро Порошенко заявив під час виступу на мистецькій програмі, присвяченій Дню хрещення Київської Русі-України на Михайлівській площі в Києві, передає Еспресо.TV

"Так, Володимир прийняв християнство з Візантії. Та в ті часи Візантія була головним уособленням християнської цивілізації. До того ж Візантія була нашим, українським найближчим сусідом з найвищим, як на той період, рівнем матеріальної та духовної культури. Прийнявши християнство з Царгорода, Володимир став повноправним членом політичного клубу європейських монархів, що сформувало і наш зв'язок з Заходом", - повідомив президент.

Порошенко додав, що Володимирового сина Ярослава історики називають тестем Європи: з близько 50 міждинастичних шлюбів, які Рюриковичі уклали протягом двохсот років після хрещення України-Русі, більша частина припадає на Західну Європу, в першу чергу – на сусідні Польщу, Угорщину, скандинавські країни, а також на Римську імперію, Англію, Францію.

"І наша держава від прийняття нею християнства стала повноправним членом всієї християнської Європи, а не лише її східної частини", - підкреслив президент.

"Ще більшою мірою це твердження стосується української Галицько-Волинської держави, чий король Данило прийняв корону від рук Папи Римського, ставши першим українським королем. Тому є вже всі підстави ототожнювати Володимирове хрещення із свідомим європейським вибором. Це головне, на чому я хотів наголосити сьогодні. І впродовж тисячоліття українці виборювали право на власну ідентичність, на власну незалежність, на наш український, європейський вибір. І сьогодні ми знов повертаємося до Європи, немов до рідної домівки", - зазначив Петро Порошенко.