Захист Надії Савченко має два підтвердження її алібі

На користь української льотчиці свідчать дані української експертизи щодо білінгу її мобільного та кадри відеозйомки

Про це під час брифінгу заявив адвокат Надії Савченко Ілля Новіков, повідомляє Еспресо.TV

"З грудня основним доказом захисту був телефонний білінг двох номерів Савченко. Один о десятій знаходився в центрі Луганська. А другий через годину перебував на базі батальйону "Зоря" де утримувалася Надія. Обстріл відбувався в 11:40. Ніхто не намагався оскаржити цифри наведених даних, що обули отримані СБУ, у стільникових операторів", - сказав Новіков.

За його словами, захист бачив експертизу російських експертів зі стільникового зв'язку. На їх думку білінг не є вичерпним доказом, оскільки найближча антена була пошкоджена. Це могло призвести до того, що телефон підключався в Луганську, перебуваючи за 5 км в районі боїв, де Надія могла б коригувати вогонь.

"Працівники двох провідних стільникових компаній України спростували російську експертизу. Ми опублікуємо ці документи після процесуального рішення суду. Прогнозуємо, що суд буде приймати блискавичне рішення про відмову і не дозволить нам публікувати документи", - заявив Новіков.

Адвокат Савченко також додав, що в тому разі, якщо російський суд винесе несправедливий вирок, можна буде спиратись на думку експертів поза Росією.

Також, за словами Новікова, на користь алібі Надії може слугувати й відеозапис, який було зроблено бойовиком "ЛНР" Єгором Руським. Він зняв та змонтував відео, яке виклав на Youtube.

"Він був допитаний слідчими і дав показання, що Савченко потрапила в полон після першої години дня. З урахуванням позиції захисту, це кардинально суперечить нашій точці зору. Слідство вилучило у нього відеозапису і прийшло до висновку, що по них не можна визначити час подій", - сказав Новіков.

Проте таймер на камері був збитий, отже відеофайли не підтверджують і не спростовують версію слідства. В той же час українські експерти змогли встановити за метаданими послідовність файлів та перерву між ними.

Українські експерти встановили завдяки одному з кадрів час зйомки. Також вдалось встановити, що о 11.30  Савченко вже була у полоні. Отже вона не могла корегувати вогонь під час обстрілу, який відбувся в 11.40.

"Таким чином, у нас є два підтвердження алібі", - додав Новіков.