ГПУ повернула державі 14 га лісу в Бучі, якими незаконно заволодів родич екс-віце-спікера ВР

ГПУ повернула державі 14 га лісу в Бучі, якими незаконно заволодів родич колишнього першого заступника голови Верховної Ради України

Про це повідомляє Еспресо.TV із посиланням на прес-службу ГПУ.

Суд касаційної інстанції підтримав позицію Генеральної прокуратури України та повернув в державну власність 14 га землі лісового фонду в місті Буча вартістю понад 18 млн грн. Ця земля була незаконно передана у власність 141-му громадянину, кожен з яких в подальшому продав свою частку родичу колишнього першого заступника голови Верховної Ради України.

"Ця земля, яка має особливий статус, була незаконно віднесена до земель житлової та громадської забудови. Протиправна зміна цільового призначення земель лісогосподарського призначення дала змогу в подальшому безоплатно надати її громадянам для будівництва. Така схема розподілу земельних ділянок, а потім зосередження їх в одних руках шляхом укладання низки угод - дуже типова схема незаконного захоплення земель, з якої ми часто стикаємося", - стверджує Віталій Касько, заступник генерального прокурора України. 

Слід відзначити, що прокуратурі довелося захищати інтереси держави в 3 судах, щоб повернути незаконно відчужену землю: в Ірпінському міському суді, апеляційному суді Київської області та Вищому спеціалізованому суді з розгляду цивільних і кримінальних справ. Суд касаційної інстанції, погодившись із доводами Генеральної прокуратури України про те, що земельна ділянка вибула з володіння держави поза її волею та існують передбачені ст. 388 ЦК України підстави для поновлення інтересів держави, 29.07.2015 відхилив касаційні скарги, а попередні рішення судів залишив без змін.