Москаль пропонує карати контрабандистів вилученням майна

Голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль вважає, що за контрабанду підакцизних товарів необхідно відновити кримінальну відповідальність

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на прес-службу Москаля.

"Портнов і Калетник декриміналізували контрабанду в часи Януковича з однією метою - щоб очолити її. Адміністративна відповідальність тільки стимулює незаконне переправлення товарів через кордон, Україна фактично годує транснаціональні злочині угруповання, які організувалися довкола цього прибуткового "бізнесу", - заявив очільник Закарпаття.

Він наголосив, що у сусідній Румунії кримінальна відповідальність настає за контрабанду всього однієї пачки сигарет через зелений кордон, в Угорщині - за контрабанду сигарет вартістю понад 100 тисяч форинтів (стільки коштує приблизно 15 блоків сигарет), а в Словаччині - за більше восьми блоків сигарет.

Водночас в Україні за незаконне переміщення через кордон товарів, у тому числі підакцизних, передбачена лише адміністративна відповідальність.

"Наведу такий приклад - на Закарпатті в Тячівському районі (що межує з Румунією) є контрабандист, що 163 рази притягався до адмінвідповідальності за сигаретну контрабанду. Цей факт - відверта насмішка над безпорадністю держави", - упевнений Москаль.

Він пообіцяв особисто підготувати законопроект про відновлення кримінальної відповідальності за контрабанду підакцизних товарів і попросити кількох депутатів із різних фракцій зареєструвати його у Верховній Раді.

"Що стосується тютюнових виробів, пропоную: за контрабанду через зелений кордон (у тому числі з допомогою транспортних, технічних засобів чи літальних апаратів) незалежно від кількості сигарет ввести кримінальну відповідальність із конфіскацією особистого майна. За контрабанду через контрольно-пропускні пункти до 20 блоків сигарет - адміністративну відповідальність, більше 20 блоків - кримінальну відповідальність із конфіскацією всього особистого майна", - підкреслив Москаль.

Нагадаємо, раніше Москаль заявив, що основним постачальником сигарет для контрабанди є Львівська тютюнова фабрика.