Скотланд-Ярд визначився: Литвиненка отруїли полонієм його колега з ФСБ та друг-підприємець

До отруєння полонієм колишнього агента ФСБ Олександра Литвиненка причетна путінська Росія, а безпосередніми вбивцями були офіцери ФСБ Ковтун та Луговой, вважають у Скотланд-Ярді

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Російську службу BBC.

"Тим чи іншим чином російська держава брала участь у вбивстві Литвиненка", - сказав у фінальному зверненні до Високого лондонського суду адвокат Річард Хоруелл. Він представляє британське слідство – Скотланд-Ярд.

Адвокат пояснив, що його вираз "тим чи іншим чином" означає, що у російської влади був не один, а багато мотивів бажати смерті Литвиненка. А також, що його вбивство не могло статися без участі державних органів Росії.

У виконанні злочину Хоруелл звинуватив колишнього офіцера ФСБ, а зараз депутата Державної Думи Андрія Лугового та російського підприємця Дмитра Ковтуна. Останній стверджує, що ніколи не працював на ФСБ.

"Навіть гарячі прихильники конспірології не могли не визнати, що сліди полонію пов’язують Литвиненко ільки з Луговим та Ковтуном", - сказав представник Скотланд-Ярду.

Публічне розслідування обставин смерті Олександра Литвиненка розпочалось у Лондоні у січні цього року. Колишній агент КДБ помер дев'ять років тому через отруєння рідкісним радіоактивним ізотопом полонію.

Перед смертю критик Кремля Литвиненко, який отримав британське громадянство, звинуватив президента Росії Володимира Путіна в організації його вбивства.

Причетні до його смерті, вважає адвокат вдови Литвиненка Марини, були впевнені, що причина його смерті ніколи не буде встановлена.