Генасамблея ООН закликає визнати трафік об'єктів дикої природи незаконним

Генеральна Асамблея ООН закликала визнати незаконний обіг об'єктів дикої природи серйозним злочином, це питання включене в регулярну порядку денного Генасамблеї починаючи з майбутньою 70-й сесії

Резолюція по боротьбі з незаконним обігом об'єктів дикої природи була прийнята в ході пленарного засідання в четвер, ставши першим подібним документом, передає Еспресо.TV з посиланням на "РИА-Новости"

Резолюція відображає проблеми, пов'язані зі зростаючими масштабами "браконьєрства та незаконної торгівлі об'єктами і продуктами дикої природи, а також несприятливими економічними, соціальними та екологічними наслідками такої практики". У деяких країнах незаконний обіг охоронюваних видів дикої фауни і флори "стає все більш витонченою формою транснаціональної організованої злочинності", наголошується в документі.

У резолюції особливо згадується полювання на слонів і носорогів в Африці, що в окремих випадках загрожує їх повному зникненню. Щорічно люди вбивають близько 30 тисяч слонів. Таким чином, рівень браконьєрства перевищує рівень природного поповнення виду.

Прийнята резолюція "закликає держави-члени визнати серйозним злочином незаконний обіг охоронюваних видів дикої фауни і флори, здійснюваний за участю організованих злочинних груп".

Також державам-членам рекомендується слідувати загальній координації судових, правових та адміністративних положень законодавств "для сприяння обміну доказами незаконного обігу об'єктів дикої природи і кримінального переслідування у зв'язку з таким обігом".

Резолюція зазначає, що охорона дикої природи повинна бути складовою частиною "всеохоплюючої концепції забезпечення ліквідації бідності та продовольчої безпеки".