Ліна Костенко готує книжку про занепад Російської імперії

Видатна українська письменниця вже завершує роботу над новою книжкою про долю українців у Російській імперії

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Gazeta.ua.

"Абсолютно ніхто не чекає цієї книжки, але вона вже є", - розповіла донька письменниці Ліни Костенко Оксана Пахльовська.

Події книги охоплюють кінець XVIII — XIX століття. Як зазначила Пахльовська, це прозова річ на межі художньої літератури й історії, що показує еволюцію та деградацію Російської імперії через перехрестя українських доль - стертих, знищених, перетасованих. "Історія, де є Україна, Росія, Польща та Франція. Це - XIX століття, починаючи від Єкатерининської доби й закінчуючи крахом імперії", - пояснила Оксана Пахльовська.

Це перший прозовий твір Ліни Костенко за останні п'ять років. У 2010 вийшов її роман "Записки українського самашедшого".

"Через бездіяльність нового уряду, книговидання у країні скорочується. Зараз кожній книжці радієш, - розповідають видавці, письменники брати Віталій та Дмитро Капранови. - Від Ліни Костенко ми завжди чекаємо на вірші, бо вона дихає ними. Утім, ми тут зовсім не оригінальні. А взагалі Росія у всіх своїх іпостасях займає занадто велике місце в нашому культурному й інформаційному просторі. У Facebook перепощують російські сайти, міністр освіти обіцяє відкривати російські студії - забагато честі. Давайте міркувати й обговорювати щось гідне уваги, а не банду гопників, яка багато сотень років мордує нашу землю. Звісно, ми не можемо не звертати уваги на них. Але хоч в інтелектуальному річищі хочеться чогось іншого".