Міжнародний фестиваль німого кіно в Одесі оголосив свою програму

Темою цьогорічного фестивалю "Німі ночі" обрано актуальну проблему декомунізації та долі пропагандистського мистецтва

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на прес-службу НСКУ.

22-23 серпня в Одесі на причалі яхт-клубу Одеського морвокзалу відбудеться 6-й Міжнародний фестиваль німого кіно та сучасної музики "Німі ночі". 

Заснований 2010 року Благодійним фондом ім. Івана та Юрія Лип, фестиваль залишається єдиним в Україні заходом з популяризації архівного німого кіно. Найбільший в Східній Європі в своїй категорії, фестиваль "Німі ночі"» реалізує концепцію сучасного музичного трактування класичних німих фільмів.

Програма шостих "Німих ночей" найбільш жанрово розмаїта в музичному плані: запрошені музиканти працюють в жанрах рок, джаз, електронна та академічна нова музика.

Темою цьогорічного фестивалю обрано актуальну проблему декомунізації та долі пропагандистського мистецтва, яке, будучи політично-ангажованим, зараз само підпадає цензурним заборонам, все ще здебільшого сприймаючись політичним, а не естетичним висловлюванням. Концепція декомунізації накладає певні обмеження на спадок українського авангарду й потенційно загрожує його виключенню з культурного обігу. 

В програмі фестивалю "Німі ночі"-2015 чотири кінострічки та дві інтермедії, в рамках яких буде показано унікальну програму ранньої української анімації 1927-1930 рр.

Кінострічки фестивалю: "В огні народжена" (БРСР, 1929) – режисер Уладзімір Корш-Саблін, "Еротикон" (Чехословаччина, 1929) – режисер Ґустав Махати, "Соціальний розпад" (Греція, 1932) – режисер Татасопулос Стеліос та "Вітер з порогів" (Україна, 1929) – режисер Арнольд Кордюм.

Музику до німих кінострічок створили білоруська рок-група Re1ikt, чеський гурт Forma, культовий український джазовий піаніст Юрій Кузнєцов та одеський інструментальний ансамбль Artokrats.

"Цьогорічна кінопрограма фестивалю доволі ексцентрична й навіть маргінальна: її фільми створено на маргінесах великих національних кінематографів Європи, тож вони, на жаль, так і не ввійшли до європейського класичного канону. Але саме завдяки таким стрічкам переосмислюється поняття "класики", кіноканону як корпусу найвидатніших фільмів епохи", – пояснив принцип добору програми президент Міжнародного фестивалю німого кіно та сучасної музики "Німі ночі" Іван Козленко.