Чиновник з Держуправсправами "курує" тендери для залізниці, - ЗМІ

Тендерами для залізниці керує чиновник з Державного управління справами

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Лівий берег".

"У Києві на вулиці Анрі Барбюса працює "тіньової офіс" держпідприємства, ниточки від якого тягнуться на вулицю Банкову", - стверджують журналісти видання, відзначаючи, що "вказівки від офісу на Барбюса надходять замдиректору держпідприємства Олексію Онисимюку, функції якого - безпосередня реалізація "поставлених завдань".

На думку авторів публікації, через втручання "офісу" договори на поставки для залізниці віддаються не в руки виробників, а "фірмам-прокладкам".

"У найближчі дні на "Укрзалізничпостач" зріє черговий скандал. 16 липня на тендерному комітеті держпідприємства були розкриті пропозиції учасників конкурсу на поставки електричних кабелів і проводів для "Укрзалізниці". На конкурс заявилися дві фірми, які парою "ходять" на всі тендери Мінінфраструктури. Вони готові поставити держпідприємствам галузі все що завгодно - від металопрокату і рейкових кріплень до скотча і поштового шпагату. Пропозиція "солодкої парочки" значно дорожче, ніж у виробників кабельної продукції. Однак, за даними джерел, вже прийнято рішення про передачу значної частини лотів одній з компаній-прокладок", - розповідає видання.

Махінації на тендерних закупівлях для залізниці не тільки завдають економічних збитків підприємству, а й загрожують обернутися серйозним зниженням рівня безпеки перевезень, стверджує "Лівий берег", цитуючи екс-замміністра інфраструктури Олександра Каву.

"Втім, приховувати корупцію у сфері закупівель на залізниці стає все складніше. Так, і прізвища господарів "тіньового офісу" не довго залишатимуться секретом для ЗМІ", - резюмує видання.

Нагадаємо, скандали навколо конкурсів ДП ​​"Укрзалізничпостач" виникають із завидною регулярністю. Так, 30 червня компанія "Інкомм" виграла тендер на поставку болтів і шайб, запропонувавши за свій товар 72,5 млн грн! При цьому іншого учасника, який запропонував 47 млн ​​грн, чиновники до тендеру не допустили.