Гендерна квота для українців на виборах завчасна, - американський історик

Американський історик українського походження Марта Богачевська-Хом`як прокоментувала ухвалену Верховною Радою поправку до закону про місцеві вибори щодо гендерної квоти, яка передбачає не менше 30% представників однієї статі серед учасників перегонів

Свою думку вона висловила у програмі Еспресо.TV "Вечір із Миколою Княжицьким".

"Це через те, що ви хочете європейські стандарти прийняти, вимагають чогось такого. На жаль, щодо статі, то завжди є проблема, бо жінки не цікавляться так дуже політикою і не можна цьому змусити. Це мусить йти природнім ходом.

Такі норми неможливі.  Україна вже була під системою, де були норми. Вони ніколи не спрацьовують, тому що люди є людьми. Норми спрацюють, як буде суспільство вироблене і як буде належний економічний рівень. Політична діяльність не є чимось таким, що ви можете щось ранком робити і вечором, ви мусите мати певного роду зацікавлення, певного роду освіту.  І це приходить тільки з певним економічним розвитком. І це в Україні відбувається і відбувається швидко, але як швидко? Є свого роду економічна криза, як в США, так і тут. Тому такі норми… добре їх писати, тому що тим ви нагадуєте людям, що відбуваються зміни і тим заохочуєте інших людей займатися іншими речами.

За моєї молодості, мені 77 років, тільки 10% американського жіночого населення йшло на вищу освіту. Тепер  майже всі мусять мати якийсь рід вищої освіти", - пояснила Марта Богачевська-Хом`як. 

Нагадаємо, 14 липня Верховна Рада ухвалила закон про місцеві вибори, в якому зокрема передбачається гендерна квота серед учасників виборів – не менше від 30% представників однієї статі.