На Херсонщині з'явиться мусульманський батальйон, - Джемілєв

При Міністерстві оборони України буде створено мусульманський батальйон із дислокацією в Херсонській області для контролю над проходженням вантажів на кордонах між Кримом та материковою частиною України

Про це, виступаючи на II Всесвітньому конгресі кримських татар в Анкарі, заявив уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на інформагентство "Крымские новости".

"Зараз прийнято рішення про створення мусульманського батальйону, який буде підпорядкований Міністерству оборони України і який переважно дислокуватиметься в прикордонній із Кримом Херсонській області", - зазначив Джемілєв.

За його словами, служити в такому батальйоні вже виявила бажання велика кількість чеченців, інгушів, азербайджанців, узбеків і представників інших національностей.

Джемілєв наголосив, що цей самий батальйон також може бути використано для контролю над проходженням людей і вантажів на кордонах між окупованим Кримом та материковою частиною України, а після звільнення Криму від окупації - для забезпечення правопорядку і запобігання на півострові можливим заворушенням.

"У тій самій Херсонській області ми вважаємо за доцільне сконцентрувати всіх наших співвітчизників, які вимушені зараз залишати свою батьківщину і розселятися в інших областях України. Цим ми можемо досягти кількох цілей", - підкреслив лідер кримських татар.

Він вважає, що, проживаючи разом, у своєму мовному і релігійному середовищі, у кримських татар буде менше ризиків втратити свою національну ідентичність.

"По-друге, дасть можливість побудувати і відкрити там національні школи і культові заклади, по-третє, посилить українську присутність у цій складній і значною мірою охопленій російською пропагандою області. По-четверте, полегшить повернення співвітчизників на свою батьківщину після звільнення її від окупації", - заявив Джемілєв.

Нагадаємо, під час виступу на II Всесвітньому конгресі кримських татар в Анкарі Джемілєв також заявив, що жорстка дискримінація і протиправні дії стосовно кримських татар в анексованому Росією Криму змушують їх залишати батьківщину.