Обама придумав, як боротися зі зміною клімату

Президент США Барак Обама у понеділок представить нові пропозиції у боротьбі зі змінами клімату

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "ВВС Україна".

У Білому домі вже анонсували новий план, що отримав назву "Чиста енергія", як "найбільший, найважливіший будь-коли зроблений крок".

Його основним завданням є скорочення на третину викидів парникових газів на американських електростанціях майже у найближчі 15 років.

Крім того, план передбачає заходи із поширення відновлюваних енергоресурсів, зокрема вітряних та сонячних електростанцій.

Водночас противники ініціатив з енергетичної промисловості уже пообіцяли боротися з їх впровадженням.

Опоненти звинуватили Обаму в тому, що він оголосив "війну вугіллю". Вугледобувна промисловість забезпечує США третиною енергопотужностей.

Згідно з планом, обсяги викидів парникових газів у атмосферу на електростанціях мають скоротитися на 32% до 2030 року.

Кожен американський штат матиме свою квоту запланованих скорочень викидів і буде зобов'язаний надавати Федеральному агентству із захисту навколишнього середовища свої пропозиції із виконання нормативів.

Водночас кілька губернаторів уже зараз заявили, що ігноруватимуть наміри президентської адміністрації.

У відповідь на критику Білий дім заявив, що оприлюднення плану стане "відправною точкою для нової політики президента і його кабінету у сфері охорони навколишнього середовища".

Впровадження заходів зі скорочення викидів парникових газів у США дасть Обамі необхідний моральний авторитет, аби відстоювати питання скорочення викидів на глобальному рівні на конференції у Парижі пізніше цього року.

У відеозверненні, оприлюдненому Білим домом, Обама стверджує, що нові заходи спираються на дані, отримані за кілька десятиріч, які свідчать, що світ сьогодні стоїть перед загрозою змін клімату.

"Зміна клімату перестала бути проблемою інших поколінь", - каже американський президент у відеозверненні.

Можливий кандидат у президенти США від Демократичної партії Гілларі Клінтон заявила, що підтримуватиме цей план у випадку її обрання.

"Ці заходи потребують підтримки. Перш за все тому, що ніхто із республіканських кандидатів не пропонує нічого взамін. Насправді у них і немає жодних власних пропозицій", - наголосила Клінтон.

На думку оглядачів, акцентування уваги на альтернативних джерелах енергії означає важливий відхід від первинного варіанту пропозицій, що передбачав прискорення переходу від спалювання вугілля на електростанціях до використання природного газу.

Згідно з новими пропозиціями, частка природного газу в американській енергетиці має залишатися на нинішньому рівні.

Електростанції є найбільшим джерелом парникових газів у США і здійснюють близько третини усіх шкідливих викидів у атмосферу.