На кометі Чурюмова-Герасименко знайшли умови виникнення життя

На кометі 67Р (Чурюмова-Герасименко) знайдені умови, необхідні для виникнення життя

Про це йдеться в заяві Європейського космічного агентства, що координує місію Rosetta, передає Еспресо.TV.

Зонд Philae знайшов на поверхні 67Р 16 органічних сполук, насичених вуглецем і азотом, у тому числі чотири сполуки, які раніше не знаходили на кометах. Як наголошується в заяві, деякі з цих сполук відіграють ключову роль у синтезі амінокислот, цукрів і нуклєїнах, що є необхідними компонентами для зародження життя.

"Наприклад, формальдегід задіяний у формуванні рибози, похідна від якої є компонентом ДНК", - свідчить повідомлення вчених.

Як вважають вчені, наявність таких складних молекул в кометі, що виникла в період зародження Сонячної системи, свідчить про те, що хімічні процеси могли зіграти ключову роль у формуванні умов для виникнення життя.

Раніше Макс Уолліс з Кардіфського університету та Чандра Викрамасингх, директор Бекінгемського центру астробіології, висунули гіпотезу, згідно з якою на 67Р можуть бути удосталь присутніми мікроби іншопланетного походження. Саме присутність живих організмів під льодом дозволяє пояснити характерні особливості комети - наприклад, багату органічними сполуками чорну кору. Підтвердити їхню теорію неможливо, оскільки ані орбітальний апарат Rosetta, ані зонд Philae не були обладнані приладами, що дозволяють шукати сліди життя.

Місія Rosetta координується Європейським космічним агентством і агентством NASA. Дані, отримані в рамках місії, необхідні для пояснення процесів еволюції Сонячної системи і появи води на Землі. Посадку на поверхню комети 67P (Чурюмова-Герасименко) зонд Philae здійснив 12 листопада 2014. Це була перша м'яка посадка тіла з Землі на ядро ​​комети.

Пік досліджень комети очікується 13 серпня, коли комета наблизиться до Сонця на мінімальну відстань, а витікання речовини з її поверхні відбуватиметься з максимальною швидкістю. Раніше на початку літа ЄКА анонсувало продовження місії Rosetta до вересня 2016 року.