У Маріупольському порту критична ситуація через обміління підхідних каналів

Втрата вантажопотоку через зменшення прохідної осадки оцінюється в 100 тис. тонн на місяць, що становить для ДП "Маріупольський МТП" близько 11-12 млн. грн. недоотриманого доходу щомісяця

У зв'язку зі значним обмілінням підхідних каналів Вугільної гавані порту Маріуполь розпорядженням капітана порту прохідна осадка зменшена до 7,2 метра з 4 серпня 2015 року, повідомив директор ДП "Маріупольський МТП" Олександр Олійник.

"Ситуація в Маріупольському порту наближається до критичної - потрібно швидше проводити днопоглиблення" - зазначив він. "У нас завжди була глибина, що дозволяє мати прохідну осадку 8 м., А на сьогоднішній день - вже 7,2 м. Втрата осадки у 80 см не дозволить завантажити на судно близько 2-2,5 тисячі тонн вантажів. Чи багато це? Так, особливо для суден з дедвейтом 10-12 тис. т. Судновласникам в такому випадку буде не вигідно заходити в порт, або ставки фрахту будуть дуже високі ", - розповідає Олександр Олійник. Втрата вантажопотоку через зменшення прохідної осадки оцінюється в 100 тис. тонн на місяць, що становить для ДП "Маріупольський МТП" близько 11-12 млн. грн. недоотриманого доходу щомісяця.

Нагадаємо, голова АМПУ Андрій Амелін 31 липня повідомив, що Адміністрація морських портів України має намір найближчим часом підписати договір з підрядною компанією для реалізації проекту днопоглиблення Маріупольського та Бердянського морських портів.

Днопоглиблювальні операції в обох портах об'єднані в один проект із загальним обсягом вилучення ґрунту в об'ємі 2,2 млн кубометрів. За словами глави АМПУ, передбачалося залучити до робіт іноземні компанії, однак цього в підсумку не сталося. Договір буде підписаний з українським підрядником, інформація про назву та досвід в днопоглибленні якого не розкривається до підписання договору.

"Також ми зіткнулися з ще одним негативним моментом. Для залучення іноземного флоту до днопоглиблювальних робіт слід оформляти митне ввезення і здійснювати значну кількість відповідних платежів. Це серйозно збільшує вартість робіт", - підкреслив Амелін, зазначивши, що АМПУ має намір виступити з ініціативою скасування такої практики .

У 2012 році для проведення днопоглиблювальних робіт та підтримання паспортних глибин на підхідному каналі Маріупольський порт придбав спецізоване судно "Меотида". Однак у вересні 2014 за розпорядженням главку АМПУ судно було переведено на відстій у Бердянський порт і потім в Білгород-Дністровський порт, а підхідні канали Маріупольського порту тим часом втрачали глибину. Проблемна ситуація неодноразово обговорювалася і в період минулої зимової навігації та в ході візиту в порт міністра інфраструктури Андрія Пивоварського в червні цього року. Міністр анонсував початок реалізації масштабної програми днопоглиблення, але будь-яких робіт у цьому напрямку в Маріупольському порту досі ще не проводилося. Відповідний конкурс на проведення днопоглиблювальних робіт був проведений ще 1 липня, але договір з підрядником так і не був підписаний.