Фоторепортаж: У Хіросімі вшанували пам'ять жертв атомного бомбардування

Меморіальна церемонія у пам'ять про жертви атомного бомбардування відбулася в японському місті Хіросіма, яке 70 років тому перенесло цю страшну трагедію

Десятки тисяч місцевих жителів, політичні та громадські діячі, а також делегації від іноземних держав зібралися у Парку миру в центрі міста, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на ТАСС.

О 8:15:01 за місцевим часом (2:15:01 за київським) - точно в момент вибуху бомби 6 серпня 1945 року - була оголошена хвилина мовчання, відлік якої вівся ударами дзвону.

Перед хвилиною мовчання мер Хіросіми Кадзумі Мацуї, прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе, а також члени громадських організацій поклали вінки з жовтих і білих квітів до меморіалу, розташованому в центрі Парку миру. Мацуї представив Декларацію миру із закликом до повного ядерного роззброєння, після нього виступив Абе.

"Я приношу свої співчуття душам усіх жертв атомного бомбардування, всім, хто пережили цю трагедію та членам їхніх сімей. І я клянуся, що ми доб'ємося того, що світ повністю відмовиться від ядерної зброї", - йдеться в заяві японського прем'єра.

Японія представить на майбутній 70-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН у вересні проект нової резолюції щодо ліквідації ядерної зброї.

"Цієї осені Японія представить на Генеральній Асамблеї ООН нову резолюцію, що закликає до ліквідації ядерної зброї. Наша країна - єдина, яка постраждала від ядерного удару, і на нас покладена місія зробити так, щоб кожен дізнався про нелюдськість цієї зброї", - заявив Абе, виступаючи на церемонії пам'яті.

Абе підкреслив, що уряд Японії продовжить надавати підтримку людям, які пережили атомні бомбардування.

Рано вранці 6 серпня 1945 року японські ППО помітили наближення до Хіросіми невеликої групи бойових літаків США, проте командування прийняло рішення не здійснювати їх перехоплення.

Американський бомбардувальник B-29 "Енола Гей" під керуванням полковника Пола Тіббетса безперешкодно пролетів над центром міста і скинув на нього чотиритонну уранову бомбу під назвою "Малюк", від вибуху якої моментально загинули від 70 до 100 тисяч людей.

Фото: REUTERS