Вчені пояснили будову кілець Сатурна

Вченим вдалося пояснити закони, за якими рухаються кільця Сатурна та інших небесних тіл

Про це пише Еспресо.TV із посиланням на Ліга.Новости.

Дослідники довели, що розподіл часток у складі цих утворень має універсальний характер. Подробиці свого відкриття дослідники опублікували в науковому виданні Proceedings of the National Academy of Sciences of USA.

В статті дослідників значиться, що кільця Сатурна складаються, в основному, з крижаних крихт з невеликим вкрапленням мінеральних речовин, і простягаються на сотні тисяч кілометрів, а їх товщина - всього 10-100 метрів. Кільця обертаються навколо планети зі швидкістю 72 000 км/ч. При цьому уточнюється, що це так звана орбітальна швидкість, з якою частинки рухаються як єдине ціле, а швидкість окремих частинок цього потоку може відрізнятися від орбітальної не більше ніж на кілька метрів. Коли об'єкти підлітають один до одного, вони з'єднуються і вже не можуть знову розлетітися через поверхневі сили, подібно до того, як злипаються два сніжки. При значних відхиленнях від орбітальної швидкості, частинки можуть руйнуватися при зіткненні, розсипаючись на дрібні осколки. Це відбувається досить рідко, але в цілому, за даними досліджень, існує баланс між об'єднанням часток та їх розпадом.

З усіх зазначених процесів була побудована математична модель, яку досліджували різними методами, в тому числі через вирішення величезного числа диференціальних рівнянь. За допомогою моделювання вчені пояснили відсутність в кільцях Сатурна частинок більше певного розміру і загадковий закон "зворотних кубів", згідно з яким частинок розміром два метри виявилося у вісім разів менше, ніж частинок розміром в один метр, а частинок розміром три метри - менше в 27 разів тощо.

З отриманої моделі був зроблений висновок про те, що зазначені закономірності повинні діяти для всіх кілець, причому, як кілець планетарних, так і кільця астероїдів. Для подальшого підтвердження або спростування цієї гіпотези потрібні подальші дослідження. Виконана робота дозволяє зробити ряд наукових висновків про механізм формування кілець і їх еволюції. Наприклад про те, що кільця Сатурна знаходяться в поточному стаціонарному стані мільйони років.