Американські вчені створили комп'ютерну модель стратегії "Ісламської держави"

Дослідники із США використали комп'ютерний аналіз для вивчення стратегії терористів "Ісламської держави"

Про це пише Еспресо.TV із посиланням на "Русскую службу ВВС".

Алгоритмічна система проаналізувала 2200 зафіксованих випадків активності "Ісламської держави" в період другої половини 2014 року. Учені виявили зв'язок між авіаударами коаліції і використанням джихадистами дорожніх мін.

"Коли проти них здійснюється велика кількість авіаударів, вони відхиляються від масштабних сухопутних тактик і переходять до використання саморобних вибухових пристроїв", - розповів Пауло Шакаріан, один із співавторів дослідження і офіцер армії США, який служив в Іраку в 2006 році.

Дослідники також виявили, що перед масштабними сухопутними операціями бойовиків частішають напади з використанням закладених в автомобілях бомб. 

Пауло Шакаріан зауважив, що тактики "Ісламської держави" сильно відрізняються від методів сил противника, з якими він зустрічався в Іраку дев'ять років тому. За його словами, це екстремістське угруповання більш складне і динамічне, і саме тому природа його стратегії була не завжди очевидна без проведення розрахунків.

Директор департаменту військової справи в Королівському Об'єднаному інституті оборонних досліджень Елізабет Квінтана вважає, що силам, які воюють з "Ісламською державою", стане в нагоді таке дослідження. 

"У військових є доступ до великої кількості інформації. Їм потрібен спосіб звести її до зручного формату. Аналіз - саме такий спосіб", - сказала вона.

Також фахівець в області комп'ютерних технологій Шеффілдського університету Ноел Шаркі зауважив, що такий підхід може допомогти передбачати ймовірні типи нападів.

"Він (Підхід - Ред.) передбачає, що "Ісламська держава" використовує передбачувану оперативну стратегію, а не довільну або нову в разі кожного нападу", - зазначив він.

Учені наголошують, що доповідь з висновками буде представлена на конференції в Австралії наступного тижня.

Нагадаємо, нещодавно повідомлялося, що через "Ісламську державу" НАТО готується до наймасштабніших за 13 років навчань.