Екс-мер Москви пропонує пускати санкційні продукти на електрику

Із санкцій продуктів, які потрапили в Росію незаконно і мають бути знищені, можна було б виробляти якісне добриво, біогаз і навіть електрику

Про це заявив колишній міський голова Москви Юрій Лужков, який зараз займається сільським господарством в Калінінградській області, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Известия".

За його словами, ефективна переробка органічної сировини економить витрати на електроенергію і приносить користь сільському господарству. Наприклад, подібна установка є в Бєлгородській області - вона переробляє в біогаз м'ясні відходи, кукурудзяний силос і курячий послід.

Лужков зазначив, що він, як людина, яка займається сільським господарством і шанобливо ставиться до праці своїх колег, не може схвалити такий метод боротьби із санкційними продуктами.

Знищення продуктів, які б не були причини для цього, він назвав "варварством". При цьому, за його словами, навіть якщо санкційні продукти будуть і далі знищуватися, їх можна застосовувати в сільському господарстві з користю - наприклад, виробляти електрику.

"Будь-яку органіку можна переробити на електрику. Я отримував електрику на переробці залишків сіна і соломи, на переробці гною від корів. Якщо використовувати гній від 1,5 тис. корів, додавати до нього ще залишки сіна, соломи, можна отримати стільки електрики, що достатньо буде для освітлення корівника і для роботи доїльного обладнання", - розповів колишній мер.

Лужков зазначив, що установка, яка може виробляти електрику при переробці гною, була закуплена для агрохолдингу "Мосмединагропром". Агрохолдинг знаходиться в Калузькій області, він належить московському уряду.

За його словами, установка досі працює, але зараз вона виробляє добриво.

"Електрична частина" в ній відключена. В результаті ферментації виходять рідкі добрива. Вони розподіляються по полях, де росте кукурудза для годування тварин. За допомогою установки можна зробити добриво хороше і збалансоване. Співвідношення азоту, фосфору, калію і мікроелементів у ньому буде набагато більш органічне для ґрунту і для проростання рослин, ніж якщо використовувати окремо азот, окремо фосфор, окремо калій, окремо мікроелементи", - наголосив екс-мер.

Також подібні установки, за словами Лужкова, є в Бєлгородській області.

"Я знаю, що в Бєлгородській області займалися переробкою, ферментацією гною і відходів сільськогосподарської діяльності (соломи, сіна). При ферментації виходить газ, який можна використовувати в побутових цілях або для отримання електрики", - пояснив він.

Нагадаємо, згідно з інтернет-опитуванням, 87% росіян проти знищення санкційних продуктів.