Генпрокуратура програла суд по 11 млрд кубів газу Фірташа

Господарський суд Києва відмовив Генпрокуратурі у визнанні недійсним двох договорів купівлі-продажу газу від 20 січня 2009 року між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом", що стосуються 11 млрд кубометрів блакитного палива, що належали швейцарській компанії RosUkrEnergo

Про це йдеться в рішенні суду від 21 липня, передає Еспресо.TV з посиланням на Liga.net.

На 20 січня 2009 року в українських ПСГ знаходилося 11 млрд кубометрів газу, що належать RosUkrEnergo. Для того щоб оформити право власності на цей обсяг, "Нафтогазу" потрібні були формальні підстави.

Газпром як акціонер РУЕ переуступив "Нафтогазу" право вимоги від швейцарського трейдера $ 1,7 млрд боргу, або 11 млрд куб м газу в ПСГ по $ 153,9 за тисячу кубометрів.

Після цього "Нафтогаз" і "Газпром" уклали ще дві угоди. "Нафтогаз" продав 11 млрд кубометрів газу "Газпрому" і в цей же день купив їх у російського монополіста. Таким чином, український холдинг легалізував ці обсяги, перевівши їх з режиму "транзит" в режим "імпорт".

Саме ці контракти оскаржувала Генпрокуратура. Після того, як РосУкрЕнерго позбулася своїх 11 млрд кубометрів в українських ПСГ, швейцарський трейдер звернувся до Стокгольмського арбітражу. Слухання у шведському суді пройшли в найкоротші терміни. Уже в червні 2010 року арбітраж зобов'язав "Нафтогаз" повернути РУЕ 11 млрд кубометрів і ще 1,1 млрд в якості неустойки.

Генпрокуратура обґрунтовувала свої позовні вимоги тим, що ці контракти укладені "Нафтогазом" і "Газпромом" без намірів створення правових наслідків. Згідно з документом, ГПУ вказувала на те, що ці договори є фіктивними.

Розглянувши доводи Генпрокуратури, суд дійшов висновку, що жодна з ознак фіктивності цих договорів не знайшла свого підтвердження під час розгляду справи.

Згідно з документом, на засідання суду у цій справі не прибули представники ні Міністерства енергетики та вугільної промисловості (сторона позивача), ні НАК "Нафтогаз України" і "Газпрому".

50% "РосУкрЕнерго" належить "Газпрому", і 50% - компанії Centragas Holding AG, яка контролюється Дмитром Фірташем і Іваном Фурсіним