Нові санкції США вбивають співпрацю "Газпрому" з Shell

"Газпром", який досі західні санкції майже не зачіпали, вперше потрапив під удар: США додали до свого чорного списку його Південно-Киринське газоконденсатне родовище на шельфі Сахаліну

Про це йдеться в статті російської газети "Коммерсантъ", передає Еспресо.TV.

"Американським компаніям забороняється постачати обладнання для цього проекту, що ставить під питання не тільки його долю. Якщо освоєння Південно-Киринского буде зупинено і газ з нього не надійде на СПГ-завод "Сахаліну-2", під загрозою може опинитися реалізація і цього проекту, і стратегічне співробітництво "Газпрому" з англо-голландської Shell", - йдеться в статті.

Газета зазначає, що по суті мішенню нових санкцій є не нафтова, а газова галузь. Санкції поширюються на "кінцевих споживачів", таким чином, під ударом вперше опинився газовий сектор і "Газпром" як покупець обладнання для освоєння Південно-Киринского.

До цього заходи вводилися проти компанії НОВАТЕК (Мінфін США 16 липня 2014 заборонив надавати компанії фінансування терміном більш ніж на 90 днів), але мова йшла про фінансові обмеження, а не про постачання обладнання. 

На відміну від НОВАТЕКу для "Газпрому" відсутність західних кредитів не стало б істотною проблемою. Але заборона США на продаж компанії техніки для підводного буріння, аналогів якої немає в Росії, загрожує зупинкою освоєння Південно-Киринского.

Родовище планувалося запустити в 2019 році з виходом на пікову видобуток газу в 16 млрд кубометрів в 2023-2024 роках.

Джерела "Комерсант" в галузі помічають, що монополії знадобиться як мінімум одна-два тижні, щоб оцінити збиток від ситуації, провести наради та юридичні консультації. Але вже зараз зрозуміло, що без імпортного обладнання розробка Південно-Киринского неможлива, кажуть вони. За словами співрозмовників "Комерсанту", розширення СПГ-заводу "Сахаліну-2" за рахунок інших ділянок "Сахаліну-3" нереальне, їх розробка перебуває на стадії, "близькою до нульової". 

Нагадаємо, до санкційного списку США потрапило Південно-Киринське родовище. Його планує розробляти "Газпром".