Як Росія підтасовує дані про розширення НАТО. Інфографіка

Росія неодноразово аргументувала свою агресію необхідністю захищатися перед експансією НАТО. Дані свідчать, що це відверта маніпуляція

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Atlantic Council.

Американський аналітичний центр опублікував інфографіку, яка демонструє кількість збройних формувань у Європі напередодні анексії Криму. Неочікувано російських військ у сусідніх державах у рази більше, ніж військ НАТО на східних кордонах.

"Перед російською агресією проти України і відповіддю НАТО з метою відновлення військового стримування у Європі, у граничних країнах Альянсу військова присутність була дуже незначною. Навіть сьогодні, незважаючи на вимоги східних союзників, інфраструктура НАТО сягає не далі, ніж у кінці холодної війни", - зазначають аналітики  Північно-Атлантичного альянсу.

Натомість, Росія розмістила десятки тисяч військових у сусідніх країнах.

"Це Росія фабрикує "загрозу" НАТО, щоб виправдати свої агресивні дії та спроби відтворити сферу впливу", - написав Александр Вершбоу, заступник генсека НАТО у Twitter.

Як випливає з інфографіки Atlantic Council, перед захопленням Криму на території Литви, Угорщини та Польщі знаходилося 200 військових одиниць та авіації сил НАТО. На території України, Грузії, Таджикістану, Вірменії, Молдови, Киргизстану та Білорусі розміщувалося 33 200 таких одиниць російської армії.

В Україні знаходилося 16 тис. російських військових, у Грузії - 7 тис. У цей же час на території Польщі було всього дві сотні працівників штабквартири НАТО.

Нагадаємо, після анексії Криму та у зв'язку з російською агресією в Україні країни НАТО вирішили збільшити витрати на оборону до 2%. Це вже зробили, наприклад, Польща, Франція та Німеччина.