Через тероризм Туреччина може втратити на туризмі $5 млрд

Через терористичну загрозу туристична галузь Туреччини може втратити $5 млрд

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Німецьку хвилю".

У 2014 році Туреччина стала шостою за популярністю країною серед туристів - її відвідали 42 мільйони іноземців. Щорічні надходження від туризму складають понад $30 млрд.

Утім, нещодавні терористичні акти та хвиля безпорядків, що прокотилися країною після терактів неподалік від кордону з Сирією, призвели до підвищення рівня загрози у країні.

За даними статистичного відомства Туреччини (TUIK), протягом першого півріччя цього року спад склав порівняно з минулорічними показниками 13,8%.

Спад у турецькому туризмі розпочався ще торік, коли ЄС запровадив санкції щодо Росії через українську кризу. Внаслідок чого Туреччина, яка щороку приймала близько 4,5 мільйона туристів з Росії, пережила 30-відсоткове зменшення кількості російських туристів, причиною чого були не лише санкції, а й спричинені ними економічні проблеми в Росії.

Попри це, представники туристичної галузі й досі стурбовані через наявний стан справ. Голова спілки туроператорів Джем Полатоглу розповів DW, що турецькі туристичні підприємства приготувалися до наслідків російської економічної кризи, та несподівані теракти стали серйозною проблемою для галузі. 

На його думку, зростання ісламофобії у Європі так само негативно впливає на турецький туризм.

"Курорти-конкуренти намагаються принадити більше туристів, користуючись нашою нинішньою ситуацією. Аби зберегти те, що маємо, ми знижуємо ціни на 25 відсотків. Якби ми не зробили цього, число туристів, що прибувають до Туреччини, зменшилося б ще сильніше", - міркує Іслер. За його оцінками, надходження від туризму скоротяться цьогоріч на більш ніж 5 мільярдів доларів.