Економіст пояснив, навіщо Китай розпочав глобальну валютну війну

Девальвувавши юань Китай розпочав глобальну валютну війну задля посилення свого ексопрту

Про це пише у своєму блозі керуючий партнер компанії Capital Times Ерік Найман, передає Еспресо.TV.

"Китайський юань продовжує падіння - він уже на 5% нижче котирувань понеділка. Ця динаміка провокує ослаблення акцій на світовому ринку через зниження доларової виручки компаній, що продають свої товари та послуги в Китай... І все більш реальною стає дійсно серйозна корекція світового ринку акцій", - пише експерт.

Найман зазначає, що на цьому тлі втечі від ризику зазвичай зміцнюються японська ієна, швейцарський франк і американський долар, як валюти-притулки. Однак цього разу реакція може бути менш яскравою.

"Адже вступ Піднебесної в глобальну валютну війну - зроби сусіда жебраком, забери частина його грошей шляхом посилення свого експорту і ослаблення чужого експорту за рахунок девальвації власної національної валюти - може змусити вжити контрзаходи та інші країни. Японія і США теж можуть відповісти монетарними ослаблениями для формування більш слабкого курсу ієни і долара відповідно", - пише економіст.

Експерт поясню, що зараз Китай слабким юанем умовно кажучи "краде" економічне зростання інших країн. "Ослаблення юаня на 5% може коштувати іншим країнам зниженням ВВП на 0,1-0,5%".

Також ослаблення юаня б'є по сировинним активам і валютам - в першу чергу страждають австралійський долар і російський рубль.

"Економічний ефект для України від девальвації юаня теж негативний. Хоча частково він буде компенсований здешевленням імпортних енергоносіїв", - підсумовує Найман.

Нагадаємо, 11 серпня Народний банк Китаю оголосив про девальвацію юаня на тлі падіння експорту на рекордні 1,9%, викликавши найрізкіше падіння китайської валюти з січня 1994 року.

12 серпня Банк Китаю вдруге за тиждень допустив помітне зниження курсу юаня. У середу воно склало 1,6%.