Митці з усієї України прикрасять парк у Миколаєві казковими скульптурами

Одинадцять скульпторів із різних куточків України до Дня Незалежності створять казкових героїв для парку "400-річчя Миколаєва"

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Новини 24".

На Львівщині стартував другий симпозіум скульптури, на який з’їхалося одинадцять митців з різних куточків України. Впродовж десяти днів вони різьбитимуть з вапнякового каменю скульптури, які до Дня незалежності оздоблять парк "400-річчя Миколаєва". Серед героїв – Котигорошко, баранчик, левиця.

"Ця скульптура повинна дітям повернути любов і повагу до української казки. Ми забули про Котигорошка, про Кожум’яку, забули про образи того ж Зайчика-Пострибайчика. Тобто, образи чисті, благородні, дитячі, які прагнуть до добра", – розповів мистецтвознавець Ярослав Кравченко.

Робота скульптора, особливо на пекучому сонці, вимоглива.

"Мусимо брати респіратор, треба мати навушники, щоб не летів порох з каменю у вуха. Потім дуже важко вимивати це все – болітимуть вуха. Треба мати окуляри та ще якусь шапку на голову, тому що тут досить парко", – розповів скульптор зі Львова Василь Лев.

Для Василя це перший симпозіум. Хлопець щойно закінчив третій курс Академії мистецтв. Однак, як і інші, за десять днів він витеше Архангела Михаїла, аби беріг малечу в час забав.

"Камінь сам підказав робити Архангела. Він був з невеличким заокругленням – я подумав, це могли б бути ефектні крила. Така цільна фігура. Щось таке і виходить", – поділився Василь Лев.

Серед скульпторів симпозіуму – і курд Арам Саліхі з Іраку, який вже три роки живе в Україні. Чоловік робить з каменю "івана-покивана".

"Ця іграшка дуже популярна і серед маленьких діток, і серед тих, кому за сімдесят. Я витесав чоловіка, бо вирішив, що взимку йому легше буде стояти на снігу, а була б це дівчина – замерзла б", – уточнив скульптор Арам.

До проведення симпозіуму підштовхнуло багате на поклади вапнякового каменю село Демня, що неподалік Миколаєва. У цьому регіоні виросли знані митці Михайло та Євген Дзиндри, а ще Володимир Сколоздра. Цей дух надихає і сучасних скульпторів: працюють від п’ятої вдосвіта і до десятої вечора.