Євросоюз може втратити 100 млрд євро від російських антисанкцій

Якщо санкційне протистояння між Росією та Європою триватиме, остання втратить експорт і робочі місця, стверджують австрійські аналітики

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Rzeczpospolita.

Польське видання наводить висновки Австрійського інституту економічних досліджень у Відні.

Зі звіту інституту випливає, що за умови утримання європейських санкцій та російських антисанкцій, Євросоюз може втратити до 100 млрд євро прибутку від експорту. Це, у свою чергу, залишило би без роботи 2 млн європейців.

Найбільше робочих місць втратять Німеччина (465 тис.), Польща (335 тис.), Італія (215 тис.), Іспанія (160 тис) і Франція (145 тис). Через торгівельну війну Польща, Німеччина і Фінляндія можуть втратити 1,6% експорту, а от Естонія – цілих 15,86%.

Однак, зазначає видання, кільканадцять місяців після запровадження санкцій тенденції на європейських ринках не підтверджують імовірності песимістичного сценарію. Замість Росії країни Європи знайшли клієнтів на нових ринках і розвиваються високими темпами.

Економіка Чехії виросла на 4%, Польщі на 3,6%, а Угорщини на 3,5% - і це незважаючи на російські "антисанкції". Більше того, завдяки російському ембарго експорт польських яблук виріс на третину за рахунок німецького, білоруського та українського ринків.