Російський рубль "відсвяткував" річницю дефолту і наближається до 66 руб/$

Курс долара на Московській біржі стрімко наближається до рівня 66 руб за долар. Настільки ж стрімкими темпами дорожчає європейська валюта, курс якої наближається до 73 рублів за євро. Таким чином валютні дилери відзначають чергову річницю російського дефолту 1998 року

Про це пише газета "Коммерсантъ".

Курс долара на торгах Московської біржі сьогодні поновив піврічний максимум. При відкритті торгової сесії він злетів до позначки 65,77 руб/$, що майже на 1,1 руб. вище закриття основної сесії в п'ятницю.

Так високо він не піднімався з 12 лютого. У тому ж темпі дорожчала на російському ринку і європейська валюта. Курс євро на самому початку торгів досяг позначки 72,86 руб/€, на 1 руб. перевищивши показник п'ятниці.

17 років тому, 17 серпня 1998 року, російський уряд оголосив дефолт рублевих державними зобов'язаннями. Обсяг зобов'язань за цими паперами перевищував $ 40 млрд. Одночасно Банк Росії перейшов до плаваючого курсу національної валюти: золотовалютні резерви країни були близькі до нуля.

Безумовно, зараз ситуація істотно стабільніша, ніж 17 років тому. Обсяг боргу по відношенню до ВВП (менше 20%) один з найнижчих у світі. Золотовалютні резерви перевищують $ 350 млрд.

Однак як економічна, так і політична ситуація в даний час складаються явно не на користь російської валюти. Котирування нафти залишаються на мінімальних значеннях початку лютого - $ 47 за барель Urals і $ 47,5 за барель Brent.

Зросла в останні дні і напруженість на сході України. Як відзначає аналітик банку "Зеніт" Володимир Евстифеєв, "нафтовий ринок не надає ідей для російської валюти, окрім як її продажу".