Росспоживнагляд вилучив з продажу вина США через шкідливі речовини

В Росії за вказівкою Росспоживнагляду з обігу вилучено американські вина, в яких ніби виявлені шкідливі речовини - фталати і пестициди

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на прес-службу Росспоживнагляду.

Претензії відомства торкнулися такої продукції, як вино сухе червоне «Гайзер Пік Мерло» (виробник Geyser Peak Winery), вино біле солодке Crane Lake Moscato (виробник Crane Lake Cellars), вино біле напівсухе Gnarly Head Chardonnay (виробник Dellicato Family Vinayards).

Стверджується, що в винах виявлені фталати і пестицид біфеназат в концентраціях, що перевищують встановлені нормативи.

Росспоживнагляд роз'яснив, що біфеназад використовується при вирощуванні винограду для боротьби з рослиноїдних кліщами. Що стосується фталатів, то вони відносяться до 1-го класу небезпеки за санітарно-токсикологічними показниками і здатні викликати функціональні, а в подальшому і органічні зміни в центральній і периферичної нервової системи.

Фталати потрапляють у вино через винні контейнери або в процесі виробництва.

Саме підвищений вміст фталатів стало причиною ембарго на постачання до Росії молдавських вин в 2000-і роки. При цьому в Кишиневі вказували, що норма Росспоживнагляду за змістом фталатів в чому нижче, ніж у країнах ЄС.

Нагдаємо, нещодавно Росспоживнагляд заборонив завозити в Росію шпроти з Польщі, до цього під заборону також потрапили шпроти з Латвії та Естонії. Заборона ніби пов'язана з системними порушеннями, виявленими Россельхознадзором в ході інспекції, а також наявністю в продукції заборонених і шкідливих речовин.