У The Times назвали щасливчиків та невдах "нафтової гонки"

Саудівська Аравія пропалює свої валютні резерви з безпрецедентною швидкістю в боротьбі з падінням цін на нафту і зростаючими витратами на ведення війни в Ємені та Сирії. Росія, Венесуела та Алжир також серйозно страждають від падіння нафтових цін

Про це пише у своїй статті видання The Times, передає ZN.ua

Ціна на нафту опустилася нижче $50 за барель минулого тижня, нижче найнижчого рівня за останні 6 років. Це виснажило купівельну спроможність держав Перської затоки, і ще сильніше вдарило по Росії та іншим виробникам нафти.

"Венесуелі та Нігерії загрожує банкрутство, і є побоювання, що обвал цін на нафту може викликати сейсмічний зсув у глобальному балансі сил", - йдеться в статті.

Саудівська Аравія витрачала по $2 млрд зі своїх валютних резервів на тиждень у період з кінця вересня 2014 до червня 2015.

Таким чином, стан валютних резервів зменшилася з $746 млрд до $ 672 млрд. Вона займає перше місце в світі з експорту нафти і де-факто лідер 12-нації ОПЕК вже раніше показала, що готова використовувати "нафтові гроші" для придушення соціальних заворушень.

Так було за часів Арабської весни, коли королівство витратило $130 млрд, щоб підвищити зарплати і соціальні витрати.

"Є і позитивна сторона (падіння цін на нафту - ред.). Падіння цін сприяло зростанню світової економіки, надавши споживачам можливість менше витрачати коштів на енергоносії", - йдеться в статті.

"Споживачам у всьому світі так буде набагато краще, особливо малозабезпеченим людям, які витрачають на енергоресурси більш істотну частину свого доходу", - говорить Ліф Венаріа, професор Королівського коледжу в Лондоні.

"Великі імпортери, такі як Індія, Китай, Японія і інші що розвиваються, будуть у виграші. Те, що відбувається допоможе їх зростанню і зріже ціни на базові товари", - підкреслює він.

У Венесуелі, яка має великі запаси нафти у світі, відбувається зворотнє. Країна по спіралі йде до гіперінфляції, злочинність зростає.

"Все це може покласти край президентству Ніколаса Мадуро вже в грудні, коли будуть проводитися парламентські вибори", - йдеться в статті.

У Росії, де на нафту і газ припадає близько 75% експорту і понад половини бюджетних доходів, глибоке падіння економіки і жахливий стан національної валюти дає "їжу для націоналістів та іншим охочим на швидку руку провести антизахідну війну в Україні".

При кожному зниженні ціни на нафту на долар Росія втрачає $2 млрд, за словами професора Венаріа.

"Якщо ціни залишаться низькими, я думаю, що збільшитися обсяг антизахідної риторики і подальше розпалювання війни, щоб відвернути увагу громадськості та покласти провину на Захід", - сказав він.

У цьому зв'язку варто відзначити, що російська економіка скоротилася 4,6% у другому кварталі - це найгірший показник з 2009 року. Менші близькосхідні і африканські країни-експортери нафти, у яких немає глибоких кишень, як у Саудівській Аравії, постраждають найбільше.

Такою державою, наприклад, є Алжир, бюджет якого залежить від нафти і газу на 97% (експортні доходи), і який і так обтяжений боротьбою з ісламістами.

Держави Перської затоки, таких як Бахрейн і Оман, які значною мірою покладаються на Саудівську Аравію - на її допомогу і заступництво, побоюються відродження цивільних заворушень чи релігійної ворожнечі, якщо нафтова криза затягнеться.

Іран також відчуває тиск - одна з причин, чому він був готовий укласти угоду з приводу його ядерної програми.

Уряд Іраку бореться проти "Ісламської держави", яка контролює місто Мосул і ділянки території на півночі країни.

Інші члени ОПЕК, такі як Ангола і Нігерія відчувають глибокі економічні труднощі, і атаки з боку таких груп, як "Боко Хаара". При подальшому зниженні цін на нафту дві третини населення Саудівської Аравії у віці до 30 років можуть зіткнутися з соціальними потрясіннями в найближчому майбутньому, особливо якщо економічний спад принесе скорочення робочих місць і можливостей для молодого покоління, в такому випадку важко буде уникнути цивільних заворушень і зростання "ісламістської войовничості".