У Києві 13 людей заразились лептоспірозом, 2 з них померли

У Києві з початку року зафіксовано 13 випадків захворювання на лептоспіроз, з них два випадки – летальні

Про це повідомив головний державний санітарний лікар Києва Олег Рубан, передає Еспресо.TV з посиланням на "Українську правду.Київ".

"У Києві зареєстровано 13 випадків захворювання. З них два летальних і два – зараження на пляжах. Сім випадків зареєстровано з початку року, ще шість– у серпні", - розповів Рубан.

За даними Держслужби з надзвичайних ситуацій у Києві, столичні жителі заразились лептоспірозом після купання на пляжах "Передмісна Слобідка" у Дніпровському районі та "Вербний" в Оболонському районі".

Головний санлікар Києва додав, що окрім купання на пляжах люди заражались лептоспірозом через контакт з собакою та внаслідок догляду за садибою.

Водночас Рубан наголосив, що епідемія лептоспірозу столиці не загрожує.

"Ми маємо абсолютний приріс у цифрах за серпень у зв’язку з тим, що пішов виплід щурів. У минулому році станом на серпень було зафіксовано 8 випадків, цього року станом на серпень маємо 13. тобто перевищення показників. Але говорити про епідемію не можна", - сказав Рубан.

Щоб убезпечити мешканців від захворювання на лептоспіроз він порадив міській владі вчасно і якісно проводити дератизаційні заходи.

"А порада для людей – не купатися у заборонених і необлаштованих місцях. Відпочивати та купатися варто виключно у місцях, які пройшли відповідну перевірку", - сказав Рубан.

Інформація про стан спеціально організованих пляжів щотижнево оновлюється на сайті Держсанепідслужби України.

Як відомо, лептоспіроз – це гостра інфекційна хвороба, що перебігає із гарячкою, загальною інтоксикацією, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної та нервової систем, геморагічним синдромом.

Лептоспіроз важко вчасно діагностувати через велику кількість клінічних проявів, тому більше половини випадків лептоспірозу протікає у тяжкій формі та потребує реанімаційних заходів.

Резервуаром збудника лептоспірозу є дикі гризуни (щури, миші) та свійські (свині, велика рогата худоба, собаки) і промислові (лисиці, песці) тварини, які виділяють збудник (лептоспір) у довкілля з сечею.

Хвора людина не становить небезпеки щодо зараження інших людей.

Люди заражаються лептоспірозом при купанні, рибальстві, споживанні зараженої лептоспірами води, харчових продуктів, під час догляду за хворими тваринами та при контакті з гризунами (укус).

До групи ризику належать тваринники, меліоратори, працівники м’ясокомбінатів, робітники очисних споруд і каналізації, мисливці, рибалки, шахтарі.

Сприйнятливість захворювання висока, але частіше хворіють чоловіки – підлітки й дорослі. Після перенесеної хвороби залишається стійкий типоспецифічний імунітет, проте можливі і повторні випадки (дуже рідко).

Запобіжні заходи при лептоспірозі повинні бути спрямовані перш за все на боротьбу із гризунами (мишами, щурами).

Необхідні дератизаційні заходи, охорона джерел водопостачання і продуктів харчування від забруднення виділеннями гризунів.

Щоб запобігти зараженню на лептоспіроз купатися необхідно тільки на спеціально відведених, облаштованих туалетами водоймах, дотримуватися правил особистої гігієни, не вживати в їжу немиті овочі, фрукти та воду з відкритих водойм.