За допінг хочуть дискваліфіковувати цілі країни

Такий крок може бути ефективним, на думку голови Всесвітньої антидопінгової агенції (WADA) Крейга Ріді

Зміст

Очікується, що всіх представників певного виду спорту з однієї країни каратимуть у разі систематичних порушень її спортсменами антидопінгових правил, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на CNN.

"Я хотів би дочекатися і послухати, що скаже комісія. Це дуже і дуже серйозно, оскільки санкції можуть стати вельми грубим інструментом. Може це й необхідно. Я не зовсім впевнений, адже це ніколи не застосовувалося раніше", - заявив Ріді.

Нагадаємо, німецький телеканал ARD 3 грудня 2014 випустив в ефір документальний фільм, в якому його автор розповів про систематичне застосування допінгу російськими легкоатлетами. 7 грудня була показана друга частина фільму, а в серпні - третя.

У ній стверджувалося, що телеканал і видання Sunday Times отримали базу даних Міжнародної федерації легкої атлетики (IAAF), яка містить понад 12 тис. аналізів близько 5 тис. спортсменів в період з 2001 по 2012 рік. За інформацією ARD і Sunday Times, третина медалей Олімпійських ігор та чемпіонатів світу у змаганнях на витривалість протягом цього періоду була виграна спортсменами з підозрілими даними допінг-тестів.

Міжнародна асоціація легкоатлетичних федерацій (IAAF) оголосила, що комітет з етики перевірить усі факти про допінг у російській легкій атлетиці, наведені у фільмі ARD, а WADA створило комісію з розслідування цих фактів.

Раніше Всеросійська федерація легкої атлетики ухвалила рішення   не відправляти своїх представників спортивної ходьби на найближчі міжнародні старти. Саме представники цієї дисципліни постійно попадаються на вживанні допінгу.

У середині січня було дискваліфіковано п'ятьох титулованих російських представників спортивної ходьби - олімпійських чемпіонів Ольгу Каніськіну, Сергія Кірдяпкіна, Валерія Борчіна, чемпіона світу Сергія Бакуліна і срібного призера чемпіонату світу Володимира Канайкіна.

У лютому IAAF відкрила справу стосовно знаменитого російського тренера Віктора Чегіна, учні якого масово порушували антидопінгові правила.