Балканські друзі Путіна хочуть продовжити російський газопровід "Турецький потік" далі в ЄС

Угорщина, Сербія, Македонія і Греція обговорюють можливість продовження "Турецького потоку" від Туреччини до Австрії

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на газету "Ведомости".

Про те, що у вересні глави МЗС Угорщини, Сербії, Македонії та Греції зустрінуться і, можливо, підпишуть меморандум про будівництво газопроводу від Туреччини до Австрії, газеті розповів один з учасників проекту. Перше засідання робочої групи проекту вже відбулося 25 червня.

У випадку, якщо сторони домовляться, газопровід Tesla потужністю 27 млрд куб. м і протяжністю 1300-1400 км буде запущений у 2019 році. Попередня вартість проекту оцінюється в € 4-5 млрд.

Читайте також: Географія потенційних зрадників. Хто перший продасть Євросоюз Путіну.

На майбутній зустрічі планується прийняти рішення про підготовку техніко-економічного обґрунтування. Цю інформацію підтвердив представник угорської газової компанії FGSZ, яка відповідатиме за газопровід на території Угорщини. Остаточне інвестиційне рішення планується прийняти в першому кварталі 2016 року, а почати будівництво - у першому кварталі 2017 року.

Проект передано на розгляд до Європейській мережі системних операторів передачі газу (ENTSOG) для отримання статусу проекту громадського інтересу. Представник мережі підтвердив цю інформацію. Поки відповідного статусу у проекту немає.

Читайте також: Турецький недогамбіт. Чому Європа не купуватиме російський газ в Туреччині.

Представник МЗС Угорщини розповів газеті, що за планом в Tesla буде надходити газ не тільки з "Турецького потоку", але й з газопроводу TANAP і що Tesla зможе працювати і в реверсному режимі.

Слід нагадати, що "Турецький потік" - це заміна попереднього російського "мегапроекту" газопроводу "Південний потік", який країна закрила через антимонопольні перепони Євросоюзу. "Турецький потік" повинен обійти Україну і доставляти російський газ через Чорне море та Туреччину до кордону з Грецією.