Економіст розповів, коли настане крах економіки Росії

Голова комітету економістів України Андрій Новак пояснив, що може вплинути на економічний занепад Росії

Свою думку економіст висловив в ефірі Еспресо.TV.

"Безумовно, зараз, з одного боку, Росія знаходиться під впливом  різкого падіння ціни на нафту і газ - це головне джерело доходів для економіки Росії, а з другого - під впливом масштабних санкцій з боку європейських країн. Поки будуть діяти санкції, перш за все фінансові, економіка країни ніяк не поліпшиться і тим паче не піде в ріст", - пояснив Новак.

За його словами, Росію чекає падіння економіки, як мінімум, до повного завершення її війни проти України.

"Росіяни відчувають на своїх гаманцях різке зростання цін, що відбувається внаслідок різкого падіння російського рубля. На скільки падатиме російська економіка, залежить від санкцій проти Росії. А враховуючи, що події на Донбасі не затихають, скоріше всього, до Росії буде введено новий пакет санкцій", - розповів економіст.

Як повідомив Новак, мова йде про можливість відключення Росії від світової банківської системи, а це "взагалі крах для всієї банківської системи Росії".

"Якщо це буде зроблено цього року, то падіння економіки Росії різко прискориться. Слід не забувати про найсильніший інструмент, який ще можна використати проти Росії,  - не допустити її до світового ринку нафти і газу", - додав Новак.

На думку експерта, Україна надто поблажливо вводить санкції проти Росії.

"Зрозуміло, що Україна сама як держава не може суттєво вплинути на Росію. Тому вона повинна йти в контексті міжнародних санкцій, але зараз Україна відстає на два кроки. Україні треба доганяти міжнародні санкції, бо виглядає так, що весь світ робить більше, щоб зупинити агресора, ніж країна, яка від нього ж і потерпає", - сказав економіст.