"Мовою" Стіва Хокінга скоро зможуть говорити мільйони людей

Компанія випустила у вільний доступ програмне забезпечення (ПЗ) програми, яка дозволяє Хокінгу спілкуватися зі світом

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Wired.com.

Компанія Intel, яка буквально "подарувала" видатному вченому Стівену Хокінгу голос, тепер готова поділитися технологію з усім світом. Програмне забезпечення, яке дозволяє Хокінгу говорити, називається "Assistive Context-Aware Toolkit" (ACAT), або допоміжний контексто-свідомий інструментарій, на розробку якого у компанії колись пішло три роки. У ті часи, Intel змайструвала систему суто для Хокінга, який втратив здатність говорити, але може використовувати технологію для "проектування" свого мовлення через комп’ютер. Вчений посилає сигнали машині за допомогою скорочення мімічного м’яза щоки – єдиного м’яза, який ще працює в його тілі.   

Сьогодні, безкоштовне оприлюднення цієї технології направлене на те, щоб допомогти людям із обмеженими можливостями легше справлятися з повсякденними справами. Той факт, що ACAT зараз розповсюджується як ПЗ із відкритим вихідним кодом означає, що у майбутньому дану програму можна буде удосконалювати та підганяти під індивідів, обмежених у русі.

Завантажити програму на свій комп’ютер можуть лише користувачі ОС Wiindows, а для її використання знадобиться Web-камера, за допомогою якої ACAT зчитуватиме інформацію з обличчя людини.

Наразі розробники запевняють, що ПЗ не несе у собі інтерактивних засобів та повинно використовуватися лише за потребою, але це ніяким чином не забороняє пересічним громадянам завантажувати її безкоштовно.