Завтра у Берліні Росії пояснюватимуть, що Україна змінює в Конституції

У четвер, 20 серпня, за ініціативою Німеччини в Берліні пройдуть неформальні консультації юридичних експертів країн "Нормандської четвірки" за участю представників Венеційської комісії

Про це повідомили у прес-службі Міністерства закордонних справ України, передає Еспресо.TV з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

У МЗС зазначили, що консультації відбудуться для роз'яснення Росії юридичних аспектів конституційних змін в Україні.

"Враховуючи існування у наших партнерів у Нормандському форматі розуміння про відповідність запропонованих Україною змін до Конституції положенням Мінських домовленостей, метою цієї зустрічі є розтлумачити російській стороні юридичні аспекти конституційних змін", - розповіли у дипломатичному відомстві.

Водночас у міністерстві підкреслили, що зміст змін до Конституції України не є предметом обговорення, оскільки це є суверенним правом Української держави.

"Адже носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ, який здійснює владу безпосередньо і через представницькі органи, а рішення про будь-які зміни до Конституції приймає Верховна Рада. Згідно з Конституцією, право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами. Тим більше - іноземною державою", - зазначив співрозмовник агентства.

"Ми в суто юридичній площині подискутуємо про конституційність змін, попередньо схвалених парламентом, і їхньої відповідності логіці Мінських домовленостей, тобто шляху до миру. Але в Україні ніхто не буде підлаштовувати Конституцію до помилкового російського тлумачення цих домовленостей", - додали в МЗС України.

Україну на неформальних юридичних консультаціях у Нормандському форматі за участю експертів Венеціанської комісії 20 серпня в Берліні представлятимуть Сергій Головатий і Роман Безсмертний.

Нагадаємо, Венеціанська комісія в цілому позитивно оцінила попередній текст змін до Конституції в частині правосуддя.