Порошенко і Меркель виступили проти нового формату переговорів стосовно України

Лідери України та Німеччини висловилися за виконання Мінських домовленостей та відкинули можливість створення нового формату переговорів

Про це заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель на зустрічі з президентами України та Франції Петром Порошенком і Франсуа Олланд, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на УНІАН.

"Ми зібралися, щоб обговорити зміцнення нормандського формату і критичні питання. Ми всі троє впевнені в тому, що Мінські домовленості повинні бути фундаментом для досягнення миру", - заявила Ангела Меркель.

За словами німецького канцлера, сторони домовилися про те, що "слід скористатися" існуючим нормандським форматом, "а не створювати новий".

Разом з тим Ангела Меркель констатувала, що режим припинення вогню не виконується, що призводить до втрат  як серед цивільного населення, так і серед військових. "Треба зробити все, що було підписано в Мінську, має бути відведена зброя калібру менше 100 мм", - додала канцлер. При цьому вона повідомила, що президент Петро Порошенко запевнив співрозмовників у тому, що українська сторона на це готова.

Також Ангела Меркель зазначила, що спеціальна моніторингова місія ОБСЄ "не може працювати", і це питання має бути вирішено.

У свою чергу президент Петро Порошенко також заявив, що впевнений у відсутності необхідності створювати новий формат переговорів по врегулюванню ситуації на Донбасі. "Що стосується нових форматів, я впевнений в тому, що ми не потребуємо нових форматах. У нас є "формат Мінська", формат нормандський, упевнений в тому, що в рамках цих форматів ми можемо вирішити всі необхідні питання. Якщо буде побажання, у нас є і інший досвід, наприклад, в Британії під час саміту НАТО ми збиралися країнами G7 для обговорення цих питань, і в інших - в женевському форматі, ми готові співпрацювати, але базовим вважаю формат нормандський (Україна, Німеччина, Франція і Росія), який довів свою ефективність", - заявив Порошенко.

Нагадаємо, сьогодні Петро Порошенко перебуває з робочим візитом у Німеччині. В рамках візиту відбулася тристороння зустріч Петра Порошенка, канцлера Німеччини Ангели Меркель і президента Франції Франсуа Олланда.