У Берліні Порошенко обговорить Донбас, реформи та євроінтеграцію

Під час зустрічі президента України Петра Порошенка у Берліні з канцлером ФРН Ангелою Меркель і президентом Франції Франсуа Олландом буде обговорено широке коло питань - від ситуації на Донбасі до енергетичної безпеки

Про це повідомляє Еспресо.TV із посиланням на "Укрінформ".

"На цих неформальних переговорах у понеділок у Берліні планується обговорити весь спектр питань", - сказав посол України у ФРН Андрій Мельник.

Ініціатива зустрічі виходила від української сторони. За словами посла, "з тим, щоб обмінятися думками і навіть не лише і не стільки з урахуванням ескалації, яка спостерігається на сході, але щоб обмінятися думками у дружньому довірчому форматі з нашими партнерами, поінформувати їх про наше бачення тих проблем, з якими ми стикаємося і які не вирішуються".

Мельник нагадав, що минулого четверга у Берліні відбулися консультації експертів-правознавців з питання конституційної реформи в Україні. "Це була розмова щодо українських зобов'язань, про те, як Росія виконує свої і як вона впливає на сепаратистів, це якраз коло питань, про які йтиметься у понеділок", - зазначив він.

Також, додав дипломат, глави України, Німеччини і Франції обговорять питання європейської інтеграції, енергетичної безпеки, реформ в Україні - "весь пакет".

У Берліні та Парижі підкреслюють, що сьогоднішня зустріч не є зустріччю "нормандської четвірки" у скороченому форматі. І не виключають, що в найближчому майбутньому відбудеться зустріч за участю президента РФ, без активної участі якого врегулювання конфлікту на сході України неможливе.

Перед зустріччю з українським лідером Меркель "звірить годинник" з французьким президентом, на якого у канцелярії чекають на годину раніше, о 17:00 за берлінським часом (18:00 за київським).

Порошенко тим часом, до початку тристоронніх переговорів, зустрінеться з президентом ФРН Йоахимом Гауком.