КНДР погодилася скасувати воєнний стан, а Південна Корея - вимкнути гучномовці

У демілітаризованій зоні (ДМЗ) на Корейському півострові завершилися 43-годинні переговори між Південною Кореєю і КНДР

Переговорам передувала стрілянина з гармат через ДМЗ. Інцидент обійшовся без постраждалих, але привів до зростання військової напруженості й загрози війни, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "РИА Новости".

На тлі переговорів спостерігалася демонстрація військової потужності з обох сторін. За підсумками переговорів КНДР і Південна Корея виступили зі спільною заявою.

"Обидві сторони на зустрічі обговорили питання зниження військової напруженості, що виникла нещодавно між Півднем і Північчю, розвитку відносин між Півднем і Північчю", - наголошується в заяві.

Для цього сторони домовилися найближчим часом провести в Сеулі і в Пхеньяні переговори влади та вести діалог, переговори і надалі.

Крім того, КНДР і Південна Корея домовилися з нагоди свята поминання "Чхусок" провести зустрічі розділених сімей. Для цього у вересні планується провести підготовчу зустріч по лінії товариств Червоного Хреста. "Південь і Північ вирішили розвивати обміни на громадянському рівні в різних областях", - йдеться в документі.

"Північнокорейська сторона вирішила скасувати напіввійськовий стан", - зазначається в одному з пунктів заяви. Південна Корея, у свою чергу, зобов'язалася з 12:00 (6:00 за київським часом) 25 серпня припинити мовлення всіх гучномовців вздовж військово-демаркаційної лінії. При цьому в заяві наголошується, що на такий крок Сеул пішов лише доки, поки не виникне "ненормальної ситуації".

Мовлення пропаганди через демілітаризовану зону в Кореї не здійснювалося протягом 11 років, поки раніше в цьому місяці уряд Південної Кореї не вирішив включити гучномовці. Причиною для цього став підрив на мінах в буферній зоні між Півднем і Північчю двох військовослужбовців Республіки Корея.

Військовослужбовці з Південної Кореї звинуватили КНДР у причетності до вибуху. Сеул вимагав від Пхеньяну вибачень, однак північнокорейська сторона наполягала на своїй непричетності до злочину. В результаті сторони домовилися замінити "вибачення" на "жаль" з боку КНДР.

"Північнокорейська сторона висловила жаль з приводу недавнього заподіяння поранень південнокорейським військовослужбовцям, викликаних вибухом мін у демілітаризованій зоні на південь від військово-демаркаційної лінії", - йдеться у спільній заяві за підсумками переговорів.