Токіо зриває будівництво арени до Олімпіади-2020

Уряд Японії не може гарантувати, що новий Олімпійський стадіон у Токіо буде побудований до січня 2020 року, як того вимагає Міжнародний олімпійський комітет (МОК)

Про це заявив міністр, відповідальний за організацію літньої Олімпіади-2020, Тосіакі Ендо, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "ТАСС".

"Швидше за все, це буде квітень при дуже напруженому графіку. Ми можемо попросити будівельників прискорити роботи, але ми не впевнені, що це реально", - сказав Ендо.

Тим часом, МОК наполягає на тому, щоб будівництво Олімпійського арени в Токіо було завершено до січня 2020 року. У цьому випадку у фахівців буде достатньо часу для проведення всіх необхідних перевірок до початку змагань в серпні.

Скандал навколо будівництва нового стадіону в Токіо почався після того, як низка японських архітекторів і чиновників виступили проти первісного проекту через його дорожнечу. Складну конструкцію арени спроектувала всесвітньо відомий британський архітектор іракського походження Заха Хадід.

Будівництво відповідно до проекту варто було б щонайменше $ 1 млрд, проте після початку будівельних робіт оцінку необхідних витрат серйозно переглянули у бік збільшення - до $ 2 млрд. При цьому коригування деяких деталей, зокрема відмова від розсувного даху і зменшення кількості глядацьких місць, не призвели до істотного скорочення витрат. У результаті адміністрації прем'єр-міністра Сіндзо Абе довелося відмовитися від початкового проекту і почати розробку нового плану будівництва.