Держдеп США засудив вирок Сенцову та Кольченку

Сполучені Штати Америки рішуче засуджують необґрунтований вирок російської Феміди Олегу Сенцову та Олександру Кольченку

Відповідну заяву оприлюднив речник Державного департаменту США Джон Кірбі, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Укрінформ.

"Сполучені Штати рішуче засуджують сьогоднішній вирок російського військового суду відомому режисеру Олегу Сенцову та активісту Олександру Кольченку, засуджених до 20 та 10 років позбавлення волі відповідно. Звинувачення у підготовці терористичних актів та іншій підривній діяльності у окупованому Росією Криму є безпідставними", - йдеться у заяві.

На думку США, вирок російського суду українцям є судовою помилкою та політичним переслідуванням.

"Обидва українці були взяті в заручники на території України, переміщені та ув’язнені в РФ, і обом було насильно, проти їх волі, надано громадянство Росії. Вони повідомляли про зловживання з боку російських владних структур, які більше року утримували їх у в’язниці, обмеживши доступ сімей, адвокатів та інших. Російська владна машина працювала проти Сенцова та Кольченка через їхню протидію спробі Росії анексувати Крим", - наголосив речник Держдепу.

Кірбі додав, що США підтримують свободу мирних зібрань та захищатимуть тих, кого переслідують за використання цього права.

"Ми закликаємо РФ дотриматися зобов’язань, взятих у Мінську, негайно звільнивши Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Надію Савченко та всіх інших заручників", - підкреслив він.

Нагадаємо, 25 серпня суд у російському Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років позбавлення волі, Кольченка - до 10 років за звинуваченнями в організації терактів у Криму.