Україна у виграшному становищі з кредитом Януковича, - економіст

На думку економіста Бориса Кушнірука, Україна у виграшному становищі з кредитом колишньої влади, наданим Росією

Свою думку він висловив у ефірі програми Еспресо.TV "Нічний телеекспрес".

"Якщо Росія подасть на Україну в Європейські суди, то таким чином Росія ризикує втратити час, бо невідомо скільки часу розглядатиметься справа. Це по-перше. По-друге: у Росії є ризики, що можна наразитися на зустрічні позови. Росія в такому разі може заплатити більші суми, ніж ті $3 млрд, які має повернути Україна", - сказав Борис Кушнірук.

За словами економіста, є варіант продажу цього боргу приватній структурі.

"Я очікую один з варіантів - продаж цього боргу якійсь приватній структурі, скоріше іноземній, щоб вона вже виступала в якості кредитора в судовому процесі проти України. Як тільки цей борг опиниться в руках приватного кредитора, одразу Україна зможе сказати, що у нас підписана угода з більшою частиною кредиторів і там є одна з обмовок, яка визначає, що іншим кредитором не можуть бути запропоновані кращі умови, ніж тим, які підписали угоду", - розповів Кушнірук.

На його думку, Україна у виграшному становищі з цим боргом.

"Безперечно, чим ближче до грудня і до моменту погашення цього боргу, тим більше шансів, що в України більше шансів отримати один з варіантів угоди з Росією", - сказав Кушнірук.

Нагадаємо, сьогодні, 27 серпня, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Росія отримає "борг Януковича", тільки якщо погодиться списати 20%.

"Росія не приєдналась до комітету кредиторів. Росія не отримає за жодних обставин жодних інших умов, ніж отримали інші кредитори. Або приймаєте наші умови, або кращі умови ви не отримаєте", - заявив він.

Зазначимо, що Україна домовилась з кредиторами про списання 20% держборгу.

Росія, у свою чергу, не готова списати до 20% від $3 млрд боргу України за євробондами.