Неписані правила війни щодо утримання та обміну полонених

Радник заступника міністра оборони України Василь Будик розповів про неписані правила війни щодо утримання та обміну полонених

Про це він розповів під час прес-конференції, передає Еспресо.TV.

За його словами, на початковому етапі війни, ті люди, які потрапляли в полон піддавалися вкрай жорстокому та систематичному тиску. Завдяки роботі групи Міністерства оборони на території, окупованій нині противником, військові виробили низку певних правил, які по-іншому можна назвати "правилами війни".

"Зі свого боку ми намагаємося надавати всю необхідну медичну допомогу, ополченцям, які потрапляють під час бойових дій до нас в полон і просимо виконувати свої зобов'язання з боку Донецька", - заявив Будик.

Також він додає, що у тих місцях, де чітко налагоджені контакти з противником, ставлення до хлопців досить лояльне, особливо, до військовослужбовців Збройних сил України.

"Ці правила дуже важливо виконувати обом сторонам конфлікту, адже ми військові і повинні проявляти гуманізм один до одного. Що стосується добровольчих батальйонів, то на сьогодні переважна більшість з них залишається в живих. Незважаючи на роздуту пропаганду Росії, про те, що всі вони є расистами та злочинцями і мусять бути негайно знищені", - зазначив радник міністра оборони.

Він переконаний, що з того боку зацікавлені в тому, аби зберігати життя нашим хлопцям. Адже в добровольчих батальйонах також є військовослужбовці противника, які знаходяться у нас в полоні.

"Щоб уникати крайнощів, є домовленість з адекватними людьми (там є адекватні люди) про нормальне ставлення до бійців добровольчих батальйонів. Можу додати, що на сьогодні переважна більшість ці правила прийняла", - резюмував він. 

Нагадаємо, також під час цієї прес-конференції Василь Будик розповів, що терористи утримують багатьох цивільних за радянською статтею "Зрада Батьківщині".