Росіяни віддали Дніпродзержинський коксохімічний завод під контроль Ахметову, - ЗМІ

Російські акціонери Evraz позбулися Дніпродзержинського коксохімічного заводу - він перейшов під управління "Метінвесту" Ріната Ахметова, Авдіївський коксохім якого знаходиться в зоні обстрілу і не може гарантувати стабільне відвантаження сировини

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Коммерсантъ".

Компанія Ахметова фактично управляє ДКХЗ з початку 2015 року, уточнюють співрозмовники газети.

Ще в серпні 2014 гендиректор "Метінвесту" Юрій Риженков повідомляв українським ЗМІ, що компанія "заявила про інтерес" до ДКХЗ, оскільки через конфлікт на південному сході країни у неї виникли проблеми із забезпеченням коксом.

Йшлося про перебій поставок з Авдіївського коксохіму "Метінвесту", розташованого в контрольованій Києвом Донецькій області, - завод доСі знаходиться в зоні обстрілів. Останній стався 4 серпня і поставив підприємство під загрозу зупинки, відновити подачу на нього електроенергії вдалося тільки 10 серпня.

У грудні минулого року головна компанія українського холдингу Metinvest BV отримала дозвіл комісії з захисту конкуренції Сербії на "встановлення контролю" над 94,55% ДКХЗ, але до угоди не дійшло. У матеріалах антимонопольного комітету України документів щодо можливого придбання ДКХЗ "Метінвестом" немає.

Evraz і його акціонери (основні - Роман Абрамович, Олександр Абрамов і Олександр Фролов) отримали ДКХЗ разом з іншими активами в Україні в 2007 році від групи "Приват" Ігоря Коломойського за $3 млрд. У серпні 2012 року ДКХЗ, який не брав участь у виробничому ланцюжку інших українських активів Evraz, був за символічні $4 проданий основний структурі акціонерів Evraz, Lanebrook Ltd, а з початку 2014 власниками ДКХЗ стали кіпрські Salurex Limited, Misandaiko Holdings Ltd, Mastinto Trading Ltd і Altana Limited з Британських Віргінських островів (всі володіють по 23,64%). Офшори представляли інтереси акціонерів Evraz, а Altana Limited - українську інвесткомпанію Altana Capital.