Запорізька облрада вимагає надати регіону спецстатус

Сесія Запорізької обласної ради підтримала проект закону України "Про спеціальний правовий режим застосування норм законодавства України в соціально-економічній, бюджетній та інших галузях на територіях з ускладненою екологічною ситуацією"

Під час сесії 27 серпня звернення на підтримку проекту про спецстатус Запоріжжя підтримали 66 із 69 присутніх депутатів, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Голос Запоріжжя".

Основною ідеєю законопроекту є розширення адміністративних і бюджетних повноважень місцевих рад і комплексна соціальна підтримка жителів Запорізької області.

Так, у разі ухвалення закону стане можливим поліпшення соціально-економічної ситуації шляхом перерозподілу податкових зборів для збереження коштів в місцевих бюджетах. Надалі збережені кошти повинні спрямовуватися на реалізацію медичних, екологічних та освітніх проектів, соціальну підтримку населення.

"Це питання надзвичайно актуальне на сьогоднішній день. Соціально-економічна ситуація в регіоні погіршується з кожним днем. У той же час висока концентрація промислових об'єктів на території області негативно впливає на екологічну ситуацію та здоров'я громадян", - заявила депутат обласної ради, голова групи "Соціальне Запоріжжя" Олена Семененко.

За словами депутата, законопроект був представлений громадськості в лютому нинішнього року і отримав підтримку десятків тисяч запоріжців та жителів області. Зокрема, 40 тисяч підписів жителів регіону на користь спецстатусу вже передали у Верховну Раду. А 10 червня ініціативу підтримала більшість депутатів Запорізької міськради.

Запорізька облрада звернулася до президента та Верховної Ради України із закликом розглянути і прийняти закон.

Нагадаємо, на початку липня президент України Петро Порошенко вніс у Верховну Раду проект внесення змін до Конституції в частині децентралізації.