Іспанія викликала гнів Великої Британії своєю витівкою із російським судном

Іспанія дозволила російській субмарині зайти в порт для дозаправки, щоб залякати населення Гібралтару, впевнені британські політики. Велика Британія звинуватила Іспанію у вторгненні в її територіальні води

Про це пише Еспресо.TV з посиланням на The Independent.

Британські політики обурилися рішенням Іспанії дозволити російському підводному човні "Новоросійськ" увійти для дозаправки в порт Сеута, розташованого на північному узбережжі Марокко.

Британські парламентарії і військові експерти звинуватили іспанський уряд в "явній провокації", спрямованої проти Гібралтару - заморської території Великобританії на Піренейському півострові, яка оскаржується Іспанією.

На їхню думку, Іспанія дозволила "Новоросійську" зайти в порт, який знаходиться недалеко від території Гібралтару, щоб залякати населення британського анклаву.

"Іспанія незмінно ігнорувала межі територіальних вод Гібралтару, таранила кораблі і навіть відкривала вогонь по суднах з туристами. А тепер на довершення до всього вони дозволяють флоту недружньої держави залишати підводний човен менш ніж в 18 милях від Гібралтару", - заявив британський парламентарій Ендрю Розінделл.

Крім цього, військові аналітики стурбовані тим, що дії Іспанії можуть говорити про відсутність у Європи рішучості протистояти Росії щодо її агресії проти України.

"За останні 18 місяців робота НАТО була зосереджена на протистоянні російської агресії на Україну, і тут один з членів НАТО активно приймає передовий російський військовий корабель, що прямує у Чорне море. Це безумство, це викличе подив у Вашингтона", - вважає військовий експерт американського аналітичного центру Heritage Foundation Люк Коффі.

Він також додав, що дії Іспанії викличуть сильний протест в США, враховуючи, що Мадрид не дозволяє суднам США або НАТО кидати якір біля берегів Іспанії, якщо вони були в Гібралтарі.

Нагадаємо, в Іспанії дозволили дозаправитись російській субмарині, що прямувала до Криму.